Șapte partide vor intra în Parlamentul de la Sofia în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2 octombrie, potrivit unui sondaj al Agenției sociologice Trend, comandat de ziarul 24 Chasa.

Acesta a fost realizat în rândul a 1.007 cetățeni, în perioada 15 - 22 august, folosind metoda unui interviu direct semi-standardizat față în față, cu ajutorul unei tablete, relatează Dnevnik.

Studiul arată că, față de luna iulie, GERB și-a crescut avansul față de formațiunea Continuăm Schimbarea și a ajuns la 5 puncte procentuale. Dintre cei care au anunțat că vor vota cu siguranță, 24,4% vor vota pentru partidul GERB a lui Boiko Borisov. 19,6 la sută vor da votul pentru Continuăm Schimbarea, ceea ce reprezintă o scădere de aproape 2 puncte procentuale în doar o lună.

Lupta pentru locul trei este din ce în ce mai strânsă. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL) își menține această poziție, pe care a deținut-o și în luna iulie, dar formațiunea Vâzrajdane a reușit să-și reducă decalajul la 0,3 puncte procentuale. 10,6% dintre alegători își vor da votul pentru MDL, iar 10,3% pentru partidul Vâzrajdane a lui Kostadin Kostadinov.

În viitorul Parlament de la Sofia va intra cu siguranță Partidul Socialist Bulgar (8,6%), Bulgaria Democrată (7,3%) și formațiunea Ascensiune Bulgară (4,5%). Dintre aceste partide, doar Bulgaria Democrată are mai mulți alegători față de luna iulie.

Potrivit Trend, nu se va ști cu exactitate până în ultimul moment dacă formațiunea ”Există un astfel de popor” va intra în Parlament. Partidul lui Slavi Trifonov va obține 3,9% din voturi și este sub pragul electoral. Peste procentul de 1% necesar pentru o subvenție de partid sunt formațiunile ”Ridică-te, Bulgaria” a doamnei Maia Manolova și VMRO.

Sursa: RADOR