În pofida prieteniei cu Putin, o comisie a SPD nu vede niciun motiv pentru excluderea lui Gerhard Schröder din partid. Nici măcar o mustrare nu e necesară, întrucât fostul cancelar nu a încălcat regulile partidului.

De la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei din 24 februarie, fostul cancelar Gerhard Schröder a fost supus unor critici numeroase, în timp ce colegii săi social-democrați sunt extrem de stânjeniți de situație. Pentru mulți membri, apropierea lui Schröder de președintele rus Vladimir Putin și cooperarea sa cu firmele rusești din domeniul gazului și petrolului se află la polul opus față de politica de sancțiuni a Germaniei și a UE față de Rusia.

În cele din urmă, el a renunțat în luna mai la funcția sa din cadrul consiliului de supraveghere al companiei energetice ruse Rosneft - dar numai după critici publice - și a refuzat o nominalizare pentru un loc în consiliul de supraveghere al gigantului Gazprom, relatează Deutsche Welle.

„A trădat valorile SPD, inclusiv responsabilitatea de a arăta solidaritate cu țara”, a declarat liderul unei filiale SPD din zona Ruhr.

Dar comisia de arbitraj responsabilă pentru filialele SPD din regiunea Hanovra, unde locuiește Schröder, a avut o altă opinie. Nu există nicio dovadă că fostul cancelar a încălcat regulile partidului. 

Comisia s-a bazat și pe afirmații făcute de Schröder. În ziua invaziei ruse, el a scris pe LinkedIn: „Războiul și suferința asociată pentru oamenii din Ucraina trebuie să se încheie cât mai repede posibil. Aceasta este responsabilitatea guvernului rus. (...) Nici interesele de securitate ale Rusiei nu justifică utilizarea mijloacelor militare.” El a făcut declarații similare și pentru mai multe publicații.

SPD este un partid al păcii, spune comisia. „Deci este incompatibil cu apartenența la SPD să se facă apel la un război de agresiune sau să se justifice atacul militar al unui stat asupra altuia. Dar el nu a făcut asta”.

Nici prietenia cu Putin „nu încalcă principiile SPD”. Pentru Comisie, astfel de prietenii sunt o chestiune privată, „oricât de neînțeles sau greu de înțeles din punct de vedere social-democrat”. Altfel ar fi fost dacă Schröder l-ar fi „încurajat pe Putin în acțiunile sale”. 

Liderul SPD Klingbeil: Schröder este izolat

Comisia de arbitraj a fost ignorată de Schröder, care nici nu s-a prezentat personal și nici nu a trimis un avocat la ședința de la jumătatea lunii iulie. Obiecțiile la decizia comisiei pot fi acum depuse la Hanovra în termen de două săptămâni.

Copreședintele SPD Lars Klingbeil, care s-a distanțat de Schröder în martie, a explicat că decizia comisiei de arbitraj nu va schimba poziția fostului cancelar în partid: „Pentru noi este clar: Gerhard Schröder este izolat în SPD din cauza poziției sale”.