În încercarea de a atenua creșterea prețurilor la combustibil, Germania introduce de astăzi un permis de călătorie cu reducere la nivel național, pentru lunile iunie, iulie și august 2022.

De la 1 iunie, prețul unui abonament lunar pentru transport va fi de 9 euro pe perioada verii, notează Deutsche Welle.

Cine poate folosi acest abonament?

Oricine, inclusiv rezidenții care nu sunt germani și turiștii.

Există o reducere pentru copii?

Copiii sub șase ani călătoresc gratuit în Germania. Cei care au peste șase ani nu beneficiază de nicio reducere și trebuie să aibă un abonament de 9 euro.

Poate fi dat abonamentul altei persoane?

Nu, abonamentul e nominal și nu poate fi dat sau folosit de altcineva.

De unde se poate cumpăra permisul?

De pe site-ul Deutsche Bahn, pe diverse aplicații ale companiilor de transport public, în magazine și la automatele pentru vânzarea biletelor.

Unde poate fi folosit?

Poate fi folosit pentru a călători cu toate mijloacele de transport în comun din Germania: autobuze, tramvaie, metrou, metrou ușor, trenuri regionale.

În Berlin și Hamburg sunt incluse și anumite curse cu feribotul.

Unde nu poate fi folosit?

Abonamentul de 9 euro nu e valabil pentru călătoriile pe distanțe lungi cu ICE (Intercity Express), IC (Intercity), EC (Eurocity) și Thalys. Nici operatori privați, precum FlixTrain, nu participă la programul guvernamental. De asemenea, nu poate fi folosit pentru a călători la clasa I.

Poate fi folosit pentru călătorii în străinătate?

Permisul e valabil pentru călătorii pe teritorul Germaniei, dar sunt și excepții.

Astfel, se poate ajunge în Austria, în Salzburg și Kufstein, cu trenul regional din Bavaria  (BRB). Din Aachen se va putea călători către anumite destinații din Olanda și Belgia, iar de la Dresda în Decin, oraș din Cehia.

E inclusă și bicicleta?

Nu, pentru a lua bicicleta în tren e nevoie de un bilet suplimentar.