Mulți experți ar fi recomandat cu tărie să se aștepte înainte ca țara să renunțe la energia nucleară. Și totuși, decizia a fost luată. Onestitatea lui Robert Habeck, ministrul economiei și climei, este pusă sub semnul întrebării.

În 2023, Germania punea cruce energiei nucleare. Decizie surprinzătoare, în plină criză energetică. Revista germană Cicero a făcut o anchetă pentru a înțelege această decizie, notează La Libre Belgique.

După ce a analizat numeroase documente, ziarul face o dezvăluire care a zguduit Germania: Verzii ar fi ignorat în mod conștient recomandările experților, care se temeau de lipsa aprovizionării cu energie.

Ei susțineau că ar fi mult mai prudent să se aștepte înainte ca țara să renunțe la energia nucleară, dar liderii nu au făcut nimic în privința acestor avertismente.

Întrebarea care se pune: Robert Habeck, ministrul federal al economiei și climei, a ascuns cu bună știință aceste recomandări pentru a-și îndeplini promisiunea politică?

Ministrul neagă. "Aceste acuzații conform cărora anumite informații secrete nu au ajuns la mine sunt false", spune Habeck. "Nu toate previziunile pesimiste s-au adeverit. Aprovizionarea cu energie a fost pe deplin asigurată, iar prețul energiei a scăzut. Ne-am descurcat foarte bine", spune el.

Totuși, această situație riscă să-i aducă prejudicii ministrului la momentul alegerilor legislative din 2025. Unii politicieni îi cer deja demisia.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA