Sezonul carnavalurilor a început în Germania, în pofida unor recente raiduri antiteroriste în întreaga țară. În Köln, a crescut numărul polițiștilor, pentru a nu se mai repeta violențele din ajunul Anului Nou.

Poliția federală a încercat să minimalizeze temerile după arestările de joi, explicând că probabilitatea unui atac nu este mai mare în timpul carnavalului decât înainte.

Peste 3.200 de polițiști au fost trimiși să patruleze pe străzile din Köln - gazda celui mai mare carnaval din Germania - pe fondul alertei teroriste sporite după atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris, relatează Deutsche Welle.

Autoritățile din Köln estimează că peste 1,5 milioane de oameni vor participa la diversele evenimente organizate în cele șase zile ale carnavalului.

Dar temperaturile scăzute și gustul amar lăsat de atacurile din Köln de Revelion, în urma cărora numeroase femei au reclamat agresiuni sexuale, au dus la o scădere a numărului de participanți la carnaval, numit și al cincilea sezon al anului.

Viceprimarul orașului Köln, Guido Kahlen, a declarat că evenimentele din prima zi a carnavalului s-au desfășurat într-o manieră "liniștită și pașnică". Primarul Henriette Reker a promis că va fi prevenită o repetare a atacurilor de Anul Nou.

Atacurile de atunci au provocat rumoare la nivel național, având ca rezultat demiterea șefului poliției din Köln și declanșarea unei dezbateri aprinse cu privire la integrarea numărului mare de solicitanți de azil din Germania.

Cei mai mulți dintre atacatorii din Köln, acuzați de 446 de acte de agresiune sexuală și trei cazuri de viol, au fost descriși ca fiind de origine arabă sau din Africa de Nord.

Înainte de carnaval, organizatorii au distribuit pliante în limba arabă și în alte limbi, cu explicații privind toleranța zero din partea poliției în privința agresiunilor pe perioada sărbătorii.

Participarea ca formă de protest

Poliția din Köln a încercat să restabilească încrederea cetățenilor, după eșecul din noaptea de Revelion, când polițiștii nu au putut împiedica agresiunile sexuale și jafurile.

Autoritățile orașului au instalat camere de supraveghere video suplimentare și au îmbunătățit iluminatul stradal pentru a descuraja infracțiunile în timpul carnavalului și pentru a-i prinde mai ușor pe infractori.

O tânără îmbrăcată într-un costum de supereroină, a declarat, pentru Deutsche Welle, că a venit la festivitățile de joi "pentru ca cei care au atacat femeile să nu creadă că au câștigat".

"Să fii aici este o formă de protest", a spus ea.