Președinta Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania (EKD), cea mai importantă organizație protestantă din țară, Annette Kurschus, a demisionat luni din funcție cu efect imediat

În același timp, a demisionat și din funcția de președintă a Bisericii Evanghelice din Westfalia.

Annette Kurschus este acuzată că în anii 1990 a acoperit un caz de agresiune sexuală în fosta ei dieceză, Siegen. Anunțându-și demisia din funcțiile de conducere din biserica reformată, Kurschus, în vârstă de șaizeci de ani, a spus: ''Sunt în pace cu Dumnezeu și cu mine însămi. Pot să merg cu fruntea sus''.

Potrivit acuzațiilor, la acea vreme Kurschus ar fi știut că un angajat al bisericii ei era suspectat de molestare sexuală a tinerilor. Parchetul din Siegen investighează mai multe cazuri, însă  potrivit Parchetului – nu este clar dacă bărbatul, care acum este pensionar, a fost implicat în vreun comportament relevant din punct de vedere penal. Exista posibilitatea ca ''victimele'' să nu fi fost minori, ci adulți.

Ziarul Siegener Zeitung a raportat declarațiile a doi bărbați care pretind că în anii 1990 au informat-o pe Kurschus ''în detaliu despre acuzațiile de abuz'' și faptul că la începutul acetui an a sosit o plângere anonimă împotriva suspectului.

În urmă cu o săptămână, la sinodul evanghelic de la Ulm, Kurschus respinsese cu forță toate acuzațiile, însă presiunea asupra ei a continuat să fie foarte mare.

Kurschus a fost multă vreme prietenă cu familia presupusului violator, însă nu a avut niciodată o relație de lucru directă cu el.

''Mi-aș fi dorit ca în urmă cu 25 de ani să fi fost la fel de atentă, la fel de pregătită și la fel de sensibilă la comportamentele alarmante cum sunt astăzi'', a declarat ea, adăugând că la acea vreme și-a dat seama doar de homosexualitatea și infidelitatea conjugală a persoanei care este acum investigată.

Ea a subliniat că nu s-a sustras niciodată de la responsabilitățile sale, ascunzând fapte sau acoperind un acuzat, dar că s-a îngrijit mereu de protejarea drepturilor personale ale celor acuzați.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA