Partidul creștin-democrat al cancelarului Angela Merkel a câștigat detașat alegerile din landul estic Saxonia-Anhalt desfășurate duminică. Victoria surprinzătoare e foarte importantă pentru CDU înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Sondajele de opinie dinaintea scrutinului plasau CDU aproape la egalitate cu populiștii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD). Primele proiecții arată însă un avans de 16 procente pentru creștin-democrați - cu 37% din voturi (cu șapte procente mai mult ca la alegerile locale din 2016), în timp ce AfD a obținut 21%, cu trei procente mai puțin față de 2016.

Rezultatul e dezamăgitor pentru AfD, care s-a poziționat în campania electorală drept reprezentantul votanților din estul Germaniei nemulțumiți de formațiunile mainstream.

Ralph Brinkhaus, liderul parlamentarilor CDU a declarat pentru postul public ARD că rezultatul e de bun augur, făcând o comparație cu succesul CDU la ultimele alegeri generale din 2017, precedat de o victorie regională neașteptată în Saarland, cu câteva luni înainte.

Nu există garanții că scenariul se va repeta. Victoria CDU se datorează și actualului premier din Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff, apreciat pentru activitatea sa, inclusiv pentru modul în care a gestionat pandemia, notează Deutsche Welle.

Haseloff nu este atins nici de acuzațiile de corupție care planează asupra unor politicieni CDU și de îndoielile privind competența ministrului federal al sănătății, Jens Spahn.

Un alt factor determinant pentru victoria de duminică este și teama electoratului de o victorie a Alternativei pentru Germania, care pare că a convins mulți votanți să se îndrepte către singurul partid care-i putea învinge pe populiștii de dreapta - CDU.

De altfel, Reiner Haseloff și-a petrecut ultimele zile ale campaniei electorale punând accentul pe acest aspect. El le-a spus oamenilor că orice ștampilă care nu e pe numele lui va întări AfD. Duminică seara, toți candidații partidelor și-au exprimat ușurarea că AfD a fost înfrânt, descriind rezultatul drept o victorie importantă pentru democrație.

The AfD e puternică în special în landurile din est. Mai mult de unul din cinci alegători din  Saxonia-Anhalt a preferat această formațiune populistă cu accente extremiste, dar în sondajele la nivel național Alternativa pentru Germania e cotată cu doar 12%, ceea ce face puțin probabil să joace un rol major la scrutinul din septembrie. 

CDU speră că succesul de duminică îl va ajuta pe candidatul său la postul de cancelar  Armin Laschet. În Saxonia-Anhalt, un sondaj recent realizat de infratest dimap arată că doar 18% consideră că va fi un bun cancelar, el fiind devansat de candidatul Verzilor și de cel al social-democraților.

Dacă la nivel național, se află la egalitate în sondaje cu CDU, în Saxonia-Anhalt, Verzii au obținut doar un procent în plus față de precedentul scrutin. Cele șase procente sunt mult sub așteptările lor.

Nimic surprinzător în acest land mic, cu 2,2 milioane de locuitori și cu numeroase locuri de muncă pierdute după ce industria sa carboniferă a fost afectată de tranziția energetică, pe care ecologiștii o sprijină.

Marile perdante, formațiunile de stânga

Dar marile perdante sunt partidele de stânga. Partidul Social-Democrat (SPD) a obținut doar 8,4%, iar Partidul Stânga a pierdut o treime din voturile obținute la precedentul scrutin, ajungând la 11%.

Liberalii din FDP au reușit să acceadă din nou în legislativul regional, după o absență de 10 ani. Unii analiști susțin că ar fi fost de ajutor și criticile lansate de FDP la adresa restricțiilor anti-COVID.

Variante de coaliție

Rezultatul îi permite premierului în exercițiu Haseloff să aleagă cu ce partide va forma viitoarea coaliție.

Sunt șanse mari ca el să mențină actuala coaliție, cu PSD și cu Verzii, dar nu e exclusă nici o înțelegere cu FDP și cu Verzii.

Aceasta din urmă ar fi preferată de Laschet, care e în prezent premierul unei coaliții CDU-FDP în Renania de Nord-Vestfalia.