Discuțiile privind formarea unei coaliții de guvernare în Germania au intrat „în prelungiri”. Angela Merkel încă nu și-a securizat suportul pentru formarea unui nou cabinet.

Discuțiile exploratorii între conservatorii cancelarului german Angela Merkel și doi potențiali parteneri de coaliție s-au blocat în primele ore ale zilei de vineri pe fondul diferențelor legate de migrație și politicile financiare, relatează dpa, preluată de Agerpres.

După 15 ore de la începerea discuțiilor, conservatorii Angelei Merkel (CDU - Uniunea Creștin-Democrată - și aliatul său bavarez CSU - Uniunea Creștin-Socială), Partidul Liber Democrat (FDP, de centru-dreapta) și Verzii au convenit să ia o pauză și să reia discuțiile vineri la prânz. Un termen limită pentru a se ajunge la un acord dacă să se meargă cu negocierile oficiale mai departe a fost stabilit pentru vineri.

„Vom continua astăzi”, a spus Merkel după încheierea discuțiilor. „Mergem în prelungiri”, a confirmat liderul Verzilor Cem Ozdemir.

Potrivit AFP, Angela Merkel, care stabilise data de 16 noiembrie ca termen limită pentru aceste negocieri, a fost de acord să „joace în prelungiri”.

În urma unui rezultat dezamăgitor pentru CDU în alegerile din septembrie, Merkel a fost constrânsă să încerce crearea unei coaliții cu FDP și Verzii, după ce partenerii din coaliția anterioară - social-democrații (SPD, de centru-stânga) - au ales să revină în opoziție.

O alianță tripartită între CDU/CSU, FDP și Verzi, care nu a fost testată la nivel federal înainte, a fost numită coaliția "Jamaica", după culorile părților, aceleași cu drapelul jamaican (negru, galben, verde). Dacă în cele din urmă nu se ajunge la un compromis după o lună de negocieri, în Germania riscă să fie convocate alegeri legislative anticipate.

„Există încă diferențe de viziune în special cu privire la problemele migrației și politica financiară”, a spus liderul FDP, Christian Lindner.