Germania ar putea trimite până la 1.200 de militari pentru a capacita forțele sale aeriene să ia parte la misiuni de luptă în Siria, a declarat un oficial al armatei germane, citat de Sputniknews. Și Bulgaria s-ar putea implica, teoretic.

Germania este membră a unei coaliții condusă de Statele Unite împotriva grupării teroriste Statul Islamic; dar în prezent nu lansează atacuri aeriene asupra pozițiilor controlate de aceasta și furnizează numai asistență tehnică și logistică.

„Din punct de vedere militar, pentru a asigura operarea aeronavelor avem nevoie de circa 1.200 militari” a spus Volker Wieker, un oficial al armatei germane, pentru Bild am Sonntag, citat de Sputniknews. 

În cadrul întâlnirii de miercuri dintre Francois Hollande și Angela Merkel președintele Franței a lăsat de înțeles că își dorește o implicare a Germaniei și în raidurile aeriene împotriva teroriștilor. 

În același timp, o declarație de sâmbătă al ministrului apărării din Bulgaria arată că trupele armate ale acestei țări s-ar putea implica teoretic în operațiuni terestre împotrova extremiștilor din Siria, dar oricum deocamdată autoritățile nu au primit această solicitare, mai spune Sputniknews. 

Reamintim că la ultimul Consiliu Afaceri Generale al Uniunii Europene - reuniunea miniștrilor apărării Franța a solicitat activarea unei clauze speciale din tratatele europene prin care a solicitat asistență militară tuturor statelor membre iar toți cei 28 de oficiali naționali prezenți la reuniune au răspuns pozitiv.