Robert Habeck a reușit să împiedice vânzarea către investitori chinezi a două uzine de componente electronice aparținând companiilor germane Elmos și ERS Electronic.

Cererea ministrului economiei și vicecancelar al Germaniei, care considera că vânzarea acestor active strategice germane către China constituie o amenințare pentru securitatea natională, a fost aprobată de cabinetul condus de Olaf Scholz.

Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei și ministru al economiei și protecției climei, care cerea această măsură, a explicat presei această decizie defavorabilă Chinei.

"China este, și trebuie să rămână, un partener comercial. Totuși, nu trebuie să fim naivi și trebuie să vedem dacă interesele comerțului și pieței riscă să fie utilizate pentru o politică de putere contra intereselor Republicii Federale a Germaniei", relatează La Tribune.

Amenințare pentru securitatea națională a Germaniei

Vânzarea unei uzine a fabricantului Elmos, aflată la Dortmund, în vestul Germaniei și care produce semiconductori (în special "wafe" sau "plachete" de siliciu) destinate industriei auto, nu era o surpriză, de vreme ce fusese anunțată de la finalul lui 2021. Întreprinderea anunțase într-adevăr că cedează uzina pentru 85 de milioame de euro companiei suedeze Silex Microsystems, proprietate a grupului chinez Sai MicroElectronics.

Dar Ministerul economiei, în aceste vremuri de creștere a tensiunilor cu China, a urmat recomandările serviciilor de informații germane care, sub autoritatea Ministerului de interne, a apreciat că această vânzare a uzinei de la Elmos către companii chineze constituie o amenințare pentru securitatea națională.

Semiconductorii, a căror producție este dominată de Asia, sunt considerați o industrie strategică de către europeni, care doresc să-și sporească suveranitatea.

"Germania, ca prima economie europeană, este atractivă (...) dar pot exista și investiții care pot dăuna securității țării noastre", a declarat și Ministerul economiei.

Al doilea veto se referă la cumpărarea societății ERS Electronic, cu sediul în Bavaria, care furnizează, printre altele, o tehnologie de răcire pentru fabricanții de semiconductori, a arătat ministrul german al cercetării, Bettina Stark-Watzinger. Dar compania a refuzat să precizeze ce societate chineză era interesată de achiziționarea ei. 

Dificilul echilibru al relațiilor cu China guvernul cancelarului Olaf Scholz, care s-a întâlnit cu președintele chinez, Xi Jinping, la Beijing, săptămâna trecută, se străduie să găsească poziția potrivită pentru Germania față de China.

Într-adevăr, potrivit unei surse guvernamentale, guvernul german a stabilit o nouă foaie de parcurs față de Beijing, care constă în "a reduce dependențele unilaterale, a deveni mai independent, a împiedica fuga tehnologiilor cheie și a proteja infrastructura și producția proprie".

Celălalt element de context care alimentează aceste temeri privind securitatea națională este controversa provocată recent de Olaf Scholz când a aprobat o investiție importantă a gigantului chinez din transportul maritim Cosco în portul Hambourg, primul din Germania și al treilea din Europa.

Există în prezent 44 de proiecte de investiții străine în Germania în curs de examinare, din care 17 provin din China, precizează surse din cadrul Ministerului economiei.

Sursa: RADOR