Parlamentarii germani au votat joi o rezoluție prin care uciderea a numeroși armeni în 1915, în timpul Imperiului Otoman, este calificată drept "genocid”. Turcia a avertizat Berlinul că vor exista consecințe în cazul adoptării rezoluției.

UPDATE

După vot, ambasadorul turc la Berlin a fost rechemat în țară pentru consultări, a anunțat premierul Binali Yildirim, care a acuzat ''lobby-ul armean rasist".

+++

Un singur parlamentar a votat împotrivă, iar unul s-a abținut.

Votul din Bundestag, Camera Inferioară a Parlamentului german, are loc într-un moment în care cancelarul Angela Merkel se bazează pe Turcia pentru implementarea acordului privind migrația, scrie Deutsche Welle.

În plus, Berlinul și Ankara au o relație specială și ca urmare a numărului mare de turci care trăiesc în Germania.

Succesoare a Imperiului Otoman, Turcia neagă genocidul armean din 1915, criticând statele care au recunoscut în mod oficial acest lucru. 

În 2011, când Franța a recunoscut în mod oficial genocidul armean, Turcia și-a rechemat, pentru scurt timp, ambasadorul. La fel a făcut și anul trecut în cazul Austriei. Pentru a evita să supere un aliat-cheie, SUA au evitat până în prezent să folosească termenul "genocid”, cu toate că mai mult de 40 dintre parlamentele statelor americane au adoptat rezoluții în acest sens.

Poziția oficială a Turciei este aceea că etnicii armeni au reprezentat coloana a cincea susținută de Rusia în timpul primului Război Mondial, iar deportarea în masă și moartea unui număr foarte mare de armeni nu au fost evenimente premeditate sau intenționate - o cerință cheie în definiția legală a genocidului.

Avertismente de la Ankara

Înaintea votului, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Germania față de modificarea terminologiei folosite pentru a se referi la masacrul armean. Marți, înainte de plecarea într-un turneu în Africa, Erdogan le-a spus reporterilor că trecerea rezoluției "va afecta în viitor relațiile diplomatice, economice, politice și militare dintre cele două țări -. de asemenea, ambele sunt state membre NATO".

Miercuri, premierul Binali Yildirim a calificat rezoluția discutată în Bundestag drept "absurdă".

"Istoria ar trebui lăsată în seama istoricilor”, a afirmat Yildirim.

În schimb, președintele armean, Serge Sarkissian, a declarat pentru Bild că este sigur că parlamentarii germani vor adopta rezoluția și nu se vor lăsa intimidați. 

O rezoluție pe același subiect ar fi trebuit votată pe 24 aprilie anul trecut – la comemorarea a 100 de ani de la genocidul armean – dar votul a fost amânat. Ulterior, rezoluția a fost respinsă, dar președintele german, Joachim Gauck a folosit termenul "genocid”, spre nemulțumirea autorităților turce.

Noua rezoluție a fost propusă de Verzi, partid condus de Cem Özdemir, etnic turc.

Turcia susține că în jur de 500.000 de armeni au murit în 1915 și 1916, în timp ce Armenia spune că este vorba de 1,5 milioane de armeni dintr-un total de două milioane. Totodată, oficialii turci subliniază că sute de mii de musulmani au murit, în estul Anatoliei, de foame, frig, boli și în lupte.