Ar trebui ca vaccinarea să fie obligatorie în Germania? Da, potrivit participanților la Congresul CDU. Și în România există un proiect privind introducerea a nouă vaccinuri obligatorii.

Potrivit Zeit Online, Partidul Creștin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel dorește ca Guvernul să impună vaccinarea obligatorie a copiilor pentru mai multe boli: difterie, tetanos, poliomielită, tuse convulsivă, oreion, rujeolă, rubeolă și varicelă.

Hermann Josef Kahl, de la Asociația profesională a medicilor pediatri (BVKJ), a salutat decizia, precizând că medicii fac apel de mult timp la vaccinarea obligatorie.

În Germania, fiecare persoană decide dacă se vaccinează sau nu. În cazul copiilor, decizia aparține părinților. 

Dezbaterea privind introducerea vaccinării obligatorii a apărut după o epidemie de rujeolă care a avut loc anul aceasta, în Berlin. Epidemia a afectat în special persoanele care nu erau vaccinate, iar un copil a murit. Prin urmare, ministrul Sănătății, Hermann Gröhe (CDU), a decis vaccinarea obligatorie împotriva rujeolei, dar criticii, inclusiv BVKJ, au considerat că măsura este prea laxă. 

Un plan la nivel federal are ca obiectiv eradicarea rujeolei și rubeolei până în 2020. Gröhe a făcut un apel la medici, grădinițe, școli și părinți în vederea unui efort comun pentru atingerea acestui obiectiv.  

Nouă vaccinuri vor deveni obligatorii în România 

Ministerul Sănătății pregătește un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor.

Potrivit unei variante consultată de Hotnews la sfârșitul lunii septembrie, vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicații grave la copii sau chiar moartea. La acesta se adaugă și vaccinarea contra formelor grave de tuberculoză.

Proiectul legii vaccinării prevede și amenzi aplicate în cazul nerespectării acestei obligativități.

Astfel, vor deveni obligatorii nouă vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei și împotriva formelor grave de tuberculoză. (Detalii, aici)

Mai multe organizații, printre care Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita, și părinți nu sunt de acord că această măsură.