Presa germană anunță că social-democrații lui Martin Schulz și creștin-democrații cancelarului Angela Merkel au ajuns vineri la un acord privind începerea negocierilor oficiali în vederea formării unei mari coaliții guvernamentale (GroKo).

UPDATE Angela Merkel și Martin Schulz susțin o declarație comună de presă pentru a anunța că vor începe negocierile privind formarea unei coaliții guvernamentale.

Liderul SPD a declarat că decizia oficială va fi luată la congresul partidului din 21 ianuarie.

După discuții care au durat toată noaptea la sediul SPD din Berlin, cele două formațiuni, plus CSU, au convenit un acord care se întinde pe 28 de pagini, prin care se deschide calea pentru negocieri  oficiale în următoarele săptămâni, informează agenția DPA.

Televiziunea parlamentară Phoenix relatează că se lucrează la detaliile acestui document, existând amendamente mai ales din partea social-democraților.

Premierul conservator al landului Saxonia, Michael Kretschmer, a declarat, pentru Phoenix, că Angela Merkel, Martin Schulz și Horst Seehofer, președintele CSU, aliatul bavarez al CDU, vor susține o conferință comună de presă în cursul acestei zile pentru a anunța debutul negocierilor.

Alegerile generale au avut loc pe 24 septembrie. Uniunea Creștin-Democrată a purtat negocieri cu Verzii și cu liberalii (FDP), dar aceștia din urmă au întrerupt discuțiile, urmare a unor divergențe pe mai multe teme. 

Inițial, social-democrații au anunțat că nu mai doresc să formeze o coaliție guvernamentală cu creștin-democrații.