Presa germană anunţă că social-democraţii lui Martin Schulz şi creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel au ajuns vineri la un acord privind începerea negocierilor oficiali în vederea formării unei mari coaliţii guvernamentale (GroKo).

UPDATE Angela Merkel şi Martin Schulz susţin o declaraţie comună de presă pentru a anunţa că vor începe negocierile privind formarea unei coaliţii guvernamentale.

Liderul SPD a declarat că decizia oficială va fi luată la congresul partidului din 21 ianuarie.

După discuţii care au durat toată noaptea la sediul SPD din Berlin, cele două formaţiuni, plus CSU, au convenit un acord care se întinde pe 28 de pagini, prin care se deschide calea pentru negocieri  oficiale în următoarele săptămâni, informează agenţia DPA.

Televiziunea parlamentară Phoenix relatează că se lucrează la detaliile acestui document, existând amendamente mai ales din partea social-democraţilor.

Premierul conservator al landului Saxonia, Michael Kretschmer, a declarat, pentru Phoenix, că Angela Merkel, Martin Schulz şi Horst Seehofer, preşedintele CSU, aliatul bavarez al CDU, vor susţine o conferinţă comună de presă în cursul acestei zile pentru a anunţa debutul negocierilor.

Alegerile generale au avut loc pe 24 septembrie. Uniunea Creştin-Democrată a purtat negocieri cu Verzii şi cu liberalii (FDP), dar aceştia din urmă au întrerupt discuţiile, urmare a unor divergenţe pe mai multe teme. 

Iniţial, social-democraţii au anunţat că nu mai doresc să formeze o coaliţie guvernamentală cu creştin-democraţii.