Ministrul german de externe Heiko Maas a lansat sâmbătă un apel către Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic interzis pe plan internațional, scrie Reuters.

Navalnîi a fost externat la 23 septembrie de la clinica berlineză Charite, unde a fost în comă artificială mai multe săptămâni. El a fost adus în Germania de la spitalul din orașul siberian Omsk, după ce i se făcuse rău brusc în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova. Echipajul a decis să aterizeze de urgență la Omsk, unde Navalnîi a fost preluat de o ambulanță, al cărei echipaj i-a acordat primele îngrijiri și i-a salvat viața. Medicii germani susțin că în urma testelor au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic rusesc conceput în anii 1970-1980 în laboratoarele armatei sovietice.

Germania, Franța și alte țări occidentale au cerut explicații Kremlinului pentru îmbolnăvirea subită a lui Navalnîi. Rusia susține că nu a văzut nicio probă care să demonstreze că acesta ar fi fost otrăvit și neagă implicarea sa în vreun atac împotriva opozantului.

"Sunt convins că nu există nicio cale de a evita sancțiunile ', a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat site-ului de știri t-online.

"Sancțiunile trebuie să fie întotdeauna punctuale și proporționate. Dar o încălcare atât de gravă a Convenției internaționale privind armele chimice nu poate rămâne fără răspuns. Suntem de acord în această privință la nivel european', a adăugat Maas.

Germania exercită în prezent președinția prin rotație a Consiliului UE. Liderii celor 27 de state membre ale blocului comunitar vor discuta care va fi reacția lor și despre posibilele sancțiuni împotriva Rusiei la următorul lor summit preconizat pentru 15-16 octombrie.

"Dacă rezultatul laboratoarelor german, suedez și francez se va confirma, va exista un răspuns clar din partea UE. Sunt sigur în legătură cu aceasta", a spus Maas.

Cazul Navalnîi a tensionat și mai mult relațiile între Moscova și o serie de țări occidentale. Germania s-a confruntat cu cereri de a îngheța gazoductul Nord Stream 2, aproape finalizat, destinat să transporte mai multe gaze rusești direct în Germania prin Marea Baltică.

Întrebat dacă sancțiunile europene împotriva Rusiei ar trebui să includă Nord Stream 2, Maas a indicat că peste 100 de companii europene sunt implicate în acest proiect, jumătate dintre ele în Germania.

"Mulți lucrători europeni ar avea de suferit în urma înghețării șantierului", a remarcat ministrul german.

Nord Stream 2 este un proiect al gigantulului gazier rusesc Gazprom, jumătate din finanțarea sa fiind asigurată de compania Uniper și de unitatea Wintershall a BASF din Germania, de societatea anglo-olandeză Shell, de OMV din Austria și Engie din Franța.