Germania va reduce ajutoarele sociale acordate cetățenilor veniți din alte țări ale Uniunii Europene, conform unui proiect de lege ce ar urma să fie aprobat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, scrie Funke Media Group, preluat de DPA.

Funke Media Group citează surse guvernamentale, potrivit cărora partidele din coaliția de guvernare au ajuns la un acord asupra proiectului de lege ce prevede că cetățenii UE vor putea beneficia de ajutoare sociale doar după cinci ani.

Legea, propusă în 2015 de ministrul social-democrat al Muncii, Andrea Nahles, are ca scop descurajarea imigranților, în special a celor din Europa de Est, care vin în Germania fără perspective serioase de a-și găsi un loc de muncă și speră să trăiască de pe urma sistemului german de asigurări sociale, unul relativ generos.

Conform Funke Media Group, autoritățile locale au făcut presiuni pentru adoptarea rapidă a legii, mai ales după ce Tribunalul pentru probleme sociale din Kassel a decis, la sfârșitul anului trecut, că cetățenii UE au dreptul la ajutoare sociale după șase luni.

Vinerea trecută, președintele Tribunalului din Kassel, Rainer Schlegel, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că solidaritatea între statele UE nu înseamnă că Berlinul trebuie să ofere în mod necondiționat beneficii sociale tuturor celor care vin în Germania.

57.000 de români primesc ajutoare sociale

Ultimele cifre oficiale, citate de Deutsche Welle, arată că 440.000 de cetățeni UE care trăiesc în Germania primesc ajutoare sociale. Numărul îi include și pe cei care primesc un ajutor pentru a-și completa salariile mici.

Cei mai mulți vin din Polonia - 92.000. Urmează italienii - 71.000, bulgarii - 70.000, românii - 57.000 și grecii - 46.000. 

Și în campania pentru referendumul britanic din iunie unul dintre subiectele extrem de discutate a fost limitarea ajutoarelor sociale pentru cei care vin în Marea Britanie din alte state UE.