Liderii creștin-democraților vor să demareze discuții cu SPD pentru formarea unei mari coaliții, dar îi avertizează pe social-democraţi să nu aibă cerinţe prea exagerate.

Daniel Günther, premierul din Schleswig-Holstein, a declarat că liderii CDU urmăresc în mod clar o nouă mare coaliție cu social-democrații din SPD și nu agreează ideea unui guvern minoritar, scrie Deutsche Welle. "Avem intenția să formăm un guvern perfect capabil să funcționeze", a declarat Günther, după consultări de patru ore la sediul central al CDU din Berlin.

Premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet (CDU), a  declarat pentru ARD că discuțiile cu SPD nu trebuie să plece de la compromisurile luate în discuție în cadrul negocierilor eșuate de formare a așa-numitei coaliții Jamaica. Negocierile vor începe de la programul electoral al conservatorilor, a spus Laschet.

După o reuniune a conducerii CDU, Angela Merkel a reiterat dorința creştin-democraţilor de a începe negocieri cu Partidul Social-Democrat. Şi liderul CSU, Horst Seehofer, s-a pronunţat pentru o coaliţie cu SPD, precizând că este "cea mai bună opţiune" pentru Germania.

Înainte de demararea discuţiilor, trebuie ca social-democrații să precizeze ce intenții au.

Vicepreşedintele fracţiunii SPD din Bundestag, Karl Lauterbach, spune că sunt şansele unei mari coaliţii sunt de "50%".

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a început săptămâna cu o nouă rundă de negocieri cu liderii partidelor parlamentare. Joi, la Palatul Bellevue sunt aşteptaţi cancelarul Angela Merkel, liderul CSU, Horst Seehofer şi cel al SPD, Martin Schulz.

Vicepreşedinta CDU Julia Klöckner a declarat pentru ARD că negocierile serioase pentru formarea guvernului nu pot începe decât după vacanța de iarnă.

Creştin-democraţii aşteaptă Congresul social-democraților, care va avea loc la Berlin, în perioada 7-9 decembrie, pentru a vedea cum se poziţionează aceştia. În acelaşi timp, Congresul CDU, planificat pentru decembrie, a fost amânat.