Liderii creștin-democraților vor să demareze discuții cu SPD pentru formarea unei mari coaliții, dar îi avertizează pe social-democrați să nu aibă cerințe prea exagerate.

Daniel Günther, premierul din Schleswig-Holstein, a declarat că liderii CDU urmăresc în mod clar o nouă mare coaliție cu social-democrații din SPD și nu agreează ideea unui guvern minoritar, scrie Deutsche Welle. "Avem intenția să formăm un guvern perfect capabil să funcționeze", a declarat Günther, după consultări de patru ore la sediul central al CDU din Berlin.

Premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet (CDU), a  declarat pentru ARD că discuțiile cu SPD nu trebuie să plece de la compromisurile luate în discuție în cadrul negocierilor eșuate de formare a așa-numitei coaliții Jamaica. Negocierile vor începe de la programul electoral al conservatorilor, a spus Laschet.

După o reuniune a conducerii CDU, Angela Merkel a reiterat dorința creștin-democraților de a începe negocieri cu Partidul Social-Democrat. Și liderul CSU, Horst Seehofer, s-a pronunțat pentru o coaliție cu SPD, precizând că este "cea mai bună opțiune" pentru Germania.

Înainte de demararea discuțiilor, trebuie ca social-democrații să precizeze ce intenții au.

Vicepreședintele fracțiunii SPD din Bundestag, Karl Lauterbach, spune că sunt șansele unei mari coaliții sunt de "50%".

Președintele Frank-Walter Steinmeier a început săptămâna cu o nouă rundă de negocieri cu liderii partidelor parlamentare. Joi, la Palatul Bellevue sunt așteptați cancelarul Angela Merkel, liderul CSU, Horst Seehofer și cel al SPD, Martin Schulz.

Vicepreședinta CDU Julia Klöckner a declarat pentru ARD că negocierile serioase pentru formarea guvernului nu pot începe decât după vacanța de iarnă.

Creștin-democrații așteaptă Congresul social-democraților, care va avea loc la Berlin, în perioada 7-9 decembrie, pentru a vedea cum se poziționează aceștia. În același timp, Congresul CDU, planificat pentru decembrie, a fost amânat.