Germania, care deține în prezent președinția Consiliului UE, a sporit presiunea asupra Rusiei, amenințând cu sancțiuni în lipsa unui răspuns în următoarele zile cu privire la aparenta otrăvire a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

"Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noștri", a declarat ministrul de externe german Heiko Maas cotidianului Bild, scrie Agerpres.

UPDATE: În replică, Rusia a acuzat duminică Germania că întârzie ancheta privind presupusa otrăvire. "Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl susține. În mod deliberat?", a scris purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, pe Facebook, după ce șeful diplomației germane a amenințat Rusia cu sancțiuni europene dacă nu oferă clarificări în următoarele zile în acest caz.

Heiko Maas a adăugat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancțiuni, ele vor trebui să fie țintite și nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece - potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel - a fost "fără nicio îndoială" otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Berlinul și alte țări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzațiile de asasinat trebuie primite cu "o bună doză de scepticism" și a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

"Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacționeze. Substanța letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităților ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok și această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal" în Marea Britanie, a avertizat Maas.

"În orice caz, sper ca rușii să nu se constrângă să ne schimbăm poziția în privința Nord Stream", a mai spus ministrul german, făcând totodată apel la o bună evaluare a consecințelor unei eventuale anulări a acestui proiect.

Și ministrul britanic de externe a insistat că Rusia trebuie să explice cum a fost otrăvit Aleksei Navalnîi, relatează Agerpres.

"Ceea ce este clar acum este faptul că guvernul rus are de răspuns la o serie foarte serioasă de întrebări", a declarat Dominic Raab la postul Sky News.

Indiferent dacă în incident a fost implicat sau nu un actor statal, Rusia are obligația să se asigure că armele chimice nu sunt folosite pe teritoriul său, a mai avertizat șeful diplomației britanice.