Rusia a anunțat luni expulzarea a doi diplomați germani ca măsură de retorsiune după de o măsură similară luată săptămâna trecută de Germania.

Berlinul a expulzat săptămâna trecută doi diplomați, acuzând Moscova că a ordonat asasinarea unui etnic cecen în Germania în 2019, transmite Deutsche Welle.

Ca măsură de retorsiune, Moscova a expulzat și ea doi diplomați, decizie care - potrivit Ministerului german de externe - va afecta și mai mult relațiile bilaterale.

„Acest pas nu este o surpriză, dar din punctul de vedere al Guvernului este complet nefondat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de externe. În același timp, el a subliniat că Guvernul de la Berlin depune eforturi pentru un dialog cu Rusia în baza dreptului internațional și a respectului reciproc.

O instanță din capitala germană l-a condamnat pe rusul Vadim Krasikov la închisoare pe viață pentru uciderea, în 2019, a unui cecen în Tiergarten, în centrul Berlinului. Procurorii au spus că Krasikov a acționat la ordinul FSB, care i-ar fi obținut acte sub un alt nume - Vadim Solokov, acte cu care agentul a călătorit în mai multe state europene cu câteva zile înainte de comiterea crimei. 

Victima sa, un cecen cu cetățenie georgiană, a fost împușcat împușcat, în plină zi, pe 23 august 2019. Krasikov a fost arestat câteva ore mai târziu.