Germania l-a convocat pe ambasadorul rus și a expulzat doi diplomați după ce un presupus agent FSB a fost găsit vinovat de uciderea unui cecen. Crima a avut loc în 2019, în centrul Berlinului, în timpul zilei.

O instanță din capitala germană l-a condamnat pe rusul Vadim Krasikov la închisoare pe viață pentru uciderea, în 2019, a unui cecen în Tiergarten, în centrul Berlinului, relatează Deutsche Welle.

Procurorii au spus că Krasikov a acționat la ordinul FSB, care i-ar fi obținut acte sub un alt nume - Vadim Solokov, acte cu care agentul a călătorit în mai multe state europene cu câteva zile înainte de comiterea crimei. 

Victima sa, un cecen cu cetățenie georgiană, a fost împușcat împușcat, în plină zi, pe 23 august 2019. Krasikov a fost arestat câteva ore mai târziu.

Avocatul inculpatului a anunțat că va face apel.

După verdictul dat miercuri, noul ministru de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, l-a convocat pe ambasadorul rus Serghei Nehaiev, căruia i-a transmis că doi membri ai Ambasadei Rusiei la Berlin vor fi declarați persona non grata.

Baerbock a precizat că a discutat și cu omologul rus, Serghei Lavrov, subliniind că Berlinul ”vrea și are nevoie” de un dialog deschis și onest cu Moscova, pe baza ”legislației internaționale și a respectului reciproc”. 

Comentând verdictul de miercuri, Moscova a spus că este o decizie ”politică” pe fondul ”sentimentului general anti-rusesc”.

”Considerăm că acest verdict este o decizie părtinitoare, motivată politic, care agravează serios relațiile ruso-germane deja dificile”, a spus Nehaiev.

El a calificat  drept ”absurde” afirmațiile privind implicarea Rusiei.

Ambasadorul a mai spus că decizia instanței a fost ”o decizie evident neprietenoasă”, care ”nu va rămâne fără răspuns”.