Extremismul de dreapta este în creștere în Germania, potrivit raportului anual de informații prezentat marți, la Berlin, de ministrul german de interne, Nancy Faeser, și de șeful serviciilor de informații interne, Thomas Haldenwang, transmite DPA.

Conform raportului, numărul de persoane clasificate ca aparținând spectrului extremismului de dreapta a crescut cu aproximativ 14,5%, până la 38.800 în 2022 comparativ cu anul precedent, notează DPA, preluată de Agerpres.

Alternativa pentru Germania (AfD) a fost clasificat drept suspectat de extremism de dreapta de către serviciul de informații interne, ceea ce a fost confirmat de un tribunal din Köln. Partidul a făcut recurs.

"Cu toate acestea, având în vedere eterogenitatea ce continuă să existe în cadrul partidului în ceea ce privește conținutul, nu toți membrii partidului pot fi văzuți ca susținători ai curentelor extremiste", adaugă raportul.

Serviciul de informații estimează că 10.200 de membri ai AfD și ai aripii sale de tineret, Junge Alternative, pot fi considerați ca parte a mișcării extremiste.

Haldenwang a precizat că amenințarea din partea terorismului islamist rămâne ridicată.

Ministrul de interne a declarat că cel mai mare pericol pentru democrație continuă să fie extremismul de dreapta.

Potrivit serviciului de informații, potențialul extremismului de stânga a crescut cu 5,2%, la 36.500 de persoane anul trecut. Peste un sfert dintre extremiștii de stânga sunt considerați a fi orientați spre violență.

Comparativ, 14,5% din cei aproximativ 38.800 de extremiști de dreapta care sunt orientați spre violență.

Raportul conține de asemenea un avertisment urgent despre China. Serviciul de informații consideră în prezent Republica Populară a fi "cea mai mare amenințare în ceea ce privește spionajul economic și științific, precum și investițiile străine directe în Germania".