Șeful agenției germane de securitate cibernetică, Arne Schönbohm, va fi revocat din cauza unor presupuse contacte cu o asociație bănuită de legături cu anumite medii ale serviciilor de informații rusești, anunță Le Figaro.

Șeful agenției germane de securitate cibernetică (BSI), Arne Schönbohm, va fi revocat după ce au apărut informații în media despre posibile legături cu o asociație presupusă a fi apropiată de serviciile secrete ruse, s-a aflat dintr-o sursă guvernamentală luni, 10 octombrie.

"O schimbare în postul de președinte al BSI va interveni repede", au precizat sursele din interiorul guvernului. Ministerul de Interne a declarat, la rândul lui, că "ia în serios" alegațiile împotriva lui Arne Schönbohm și "anchetează exhaustiv" pe această temă. "Ministerul studiază toate opțiunile de gestionare a acestei situații", a adăugat acesta fără a da alte precizări. 

Arne Schönbohm este acuzat din cauza presupuselor sale contacte cu o asociație botezată "Cyber-Sicherheitsrat Deutschland" (Consiliul german de securitate cibernetică), bănuită că a avut contacte cu medii ale serviciilor de informații rusești. Aceste legături au făcut obiectul unor investigații recent prezentate în emisiunea canalului public de televiziune "ZDF Magazin Royale".

Asociația, al cărei cofondator este Arne Schönbohm și are sediul la Berlin, consiliază întreprinderi, agenții guvernamentale și oficiali politici pe chestiuni de securitate cibernetică. Luni, asociația a calificat acuzațiile potrivit cărora ar fi sub influență rusească "drept absurde". Potrivit cotidianului de afaceri "Handelsblatt", Arne Schönbohm este obiectul unei "mari nemulțumiri" în cadrul guvernului.

Prezentarea raportului anual al BSI de către Arne Schönbohm și ministrul de interne, Nancy Faeser, joi, a fost anulată, afirmă mai multe instituții de presă. Această demitere de facto intervine într-un moment în care Germania a suferit sâmbătă un sabotaj feroviar de mare amploare, pentru care unii au vorbit despre pista rusească în contextul războiului din Ucraina. Rusia este făcută răspunzătoare de piratare informatică pe scară mare care a vizat în 2015 computerele Bundestagului și serviciile cancelarei de atunci, Angela Merkel, precum și NATO și canalul de televiziune francofon TV5 Monde.

Sursa: RADOR