Pentru a reduce consumul de gaz, Guvernul German a anunțat joi un pachet de securitate energetic ce include măsuri obligatorii de economisire a gazului pentru companii și reglementări mai stricte pentru nivelul rezervoarelor de stocare a gazelor.

Până acum, consumul de gaz a scăzut doar cu 5% la 7% comparativ cu anul trecut, departe de reducerea preconizată de 15% pe care Comisia Europeană o dorește. Drept consecință, guvernul german pregătește un nou plan. ,,Avem nevoie de energie. Iarna urmează să vină”, explica Robert Habeck, vicecancelarul german.

Conform președintelui agenției de rețea Klaus Muller, obiectivele de economisire ar trebuie să fie mai ridicate. ,,Un obiectiv pentru a evita lipsa de gaze este o economisire totală de 20% în Germania”, a spus acesta joi. Pentru a realiza reducerea necesară de consum, Germania este pregătită să introducă mai multe măsuri, precum creșterea obiectivelor de stocare a gazelor cu 5% la nivel general, redeschiderea centralelor electrice alimentate cu cărbune și măsuri de reducere a gazului în instituții publice și reguli obligatorii de consum pentru companii.

Dacă o companie consumă mai mult de 10 gigawați-oră de energie pe an, ministrul economiei Robert Habeck intenționează să adopte măsuri obligatorii, mai ales cele de economisire. Habeck a declarat că dorește să introducă noi niveluri minime de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor în viitorul regulament.

Până în septembrie, instalațiile ar trebui să fie umplute cu cel puțin 75%, iar nivelul minim de umplere de la 1 octombrie va fi ridicat de la 80 la 85% iar de la 1 noiembrie de la 90 la 95%.

În cazul în care nu se atinge o țintă, intră în vigoare protocoalele de urgență, iar operatorul pieței germane de gaze, Trading Hub Europe (THE), va prelua controlul. "În cazul în care nu vor putea să-și umple depozitele de gaze, intră THE", a explicat Habeck În timp ce fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 au fost reluate, ceea ce ar putea deveni esențial pentru a evita o penurie de gaze, guvernul german pare departe de a fi relaxat.

"Rusia se dovedește din ce în ce mai mult a fi un factor de incertitudine în sistemul energetic", a declarat Habeck. Germania nu se poate baza pe livrările rusești, a subliniat el: "consumul de gaze trebuie să continue să scadă, iar instalațiile de stocare trebuie să devină pline".

Anterior, Germania a cerut insistent Canadei să returneze o turbină Siemens despre care Gazprom susținea că este necesară pentru operarea gazoductului. Ministrul de externe Annalena Baerbock a vorbit de "revolte" în Germania. Între timp, turbina a fost adusă din Canada în Germania. Luni, aceasta se afla pe teritoriul german, a declarat vicecancelarul. Progresele au fost însă puține. "Rusia lasă impresia că nu vrea să ia turbina înapoi", a spus el.

Traducere, adaptare de Dana Ciubotă (practică FJSC)