Proiectul de lege a fost aprobat cu 393 de voturi ”pentru” și 226 ”împotrivă”. Patru parlamentari s-au abținut. Totodată, legea votată vineri în Bundestag permite cuplurilor homosexuale să adopte copii, relatează Deutsche Welle.

Votul istoric din Parlamentul de la Berlin adaugă Germania pe lista țărilor occidentale care permit căsătoria sau parteneriatul civil între persoane de același sex. 14 țări europene au legalizat căsătoriile homosexuale, după ce Olanda a fost deschizătoare de drum în acest sens, în 2001. 

Proiectul de lege a fost pus pe agenda ultimei ședințe a Parlamentului german înainte de vacanța de vară de către SPD, Verzi și Partidul Stânga. CDU și CSU au criticat decizia, susținând că anterior se ajunsese la un acord pentru a nu pune pe agenda parlamentară acest proiect în mandatul coaliției SPD-CDU. 

Deși partidul său s-a situat întotdeauna, la nivel oficial, împotriva legalizării căsătoriilor homosexuale, cancelarul Angela Merkel a declarat luni seara că vrea ca această chestiune să fie una de ”conștiință", sugerând că va permite parlamentarilor conservatori să voteze în funcție de propriile opțiuni.  

După vot, Merkel a declarat că a votat împotrivă.

Germania permitea parteneriatul civil pentru persoanele de același sex. Textul adoptat vineri include și dreptul persoanelor de același sex să adopte copii. 

În timp ce unii analiști consideră că CDU și cancelarul Angela Merkel au fost prinși pe picior greșit de mișcarea partenerilor social-democrați din coaliția guvernamentală, alții consideră că Merkel a dorit să elimine dezbaterea privind căsătoriile între persoane de același sex din subiectele electorale, notează Deutsche Welle.