Negocierile conduse de Angela Merkel pentru a încerca să formeze un nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie au eșuat duminică seară ca urmare a retragerii Partidului Liber-Democrat (FDP), după mai mult de o lună de discuții.

"Este de preferat să nu guvernăm decât să guvernăm prost", a declarat presei la Berlin președintele FDP, Christian Lindner, subliniind că nu a fost posibil să se găsească o "bază comună" între cele trei partide - CDU/CSU, FDP și Verzi - care au negociat formarea unei coaliții guvernamentale după alegerile generale din septembrie.

"Deplâng faptul că nu am putut găsi o soluție comună", a declarat Angela Merkel, la finalul ultimei runde de discuții la Berlin, relatează AFP, preluată de Agerpres. Merkel a promis că va face "totul pentru ca țara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni".

Horst Seehofer, președintele aliaților bavarezi ai Angelei Merkel, CSU, Horst Seehofer, a estimat că eșecul discuțiilor și absența unui guvern adevărat constituie "o piedică" pentru țară. 

Merkel urmează să discute luni cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, referitor la situația creată. 

Trei scenarii

După eșecul negocierilor sunt trei scenarii pentru ieșirea din criză.

Primul scenariu: CDU să negocieze crearea unei mari coaliții cu SPD. Cele două partide au guvernat împreună până la alegeri, dar rezultatul slab al PSD, precum și locul trei obținut de formațiunea de extremă dreapta AFD, i-a determinat pe social-democrați să prefere opoziția. Vicepreședintele partidului Ralf Stegner a declarat luni noaptea că poziția SPD nu s-a schimbat și nu va intra în negocieri cu creștin-democrații cancelarului Merkel.

Stegner a mai spus că el nu vede niciun viitor pentru Angela Merkel: ”Înfrângerea ei este definitivă”. Însă - notează FAZ - SPD nu poate forma un guvern fără Merkel, după ce la alegerile din 24 septembrie a obținut doar 20,5 procente.  

Al doilea scenariu: Un guvern minoritar condus de Merkel, din care să mai facă parte fie Verzii, fie liberalii. Un astfel de guvern ar trece cu greu de Bundestag, fiind nevoie de câteva voturi din partea altor formațiuni. 

Al treilea scenariu: Alegeri anticipate. Procedura e una complicată și va dura ceva până vor putea fi declanșate noi alegeri.