Cancelarul Angela Merkel a anunțat miercuri că Germania a trecut de prima fază a epidemiei de COVID-19, astfel că se vor aplica unele relaxări. Cu toate acestea, distanțarea socială rămâne valabilă până la 5 iunie.

După o conferință telefonică între cancelarul Angela Merkel și liderii celor 16 landuri s-a luat decizia ca fiecare land să ia ce măsuri de relaxare dorește, cu condiția să reacționeze prompt în cazul în care se observă o creștere a numărului de infectări. 

Temându-se că relaxările vin prea devreme și vor duce la creșterea număruluide cazuri confirmate, Angela Merkel a încercat să vină cu un set de măsuri pentru toate landurile, dar unele deja au luat decizii de ridicare a unor restricții, fără aprobarea sa.

Noi discuții au avut loc miercuri după-amiază.

Un draft al acestui acord a apărut deja în presa germană.

Ce conține draftul acordului? 

  • toate magazinele, indiferent de mărite, vor fi deschise, cu respectarea regulilor de igienă și distanțare socială.
  • toți elevii vor reveni la cursuri, în etape, până la începutul vacanței de vară. Nu și studenții.
  • Responsabilitatea pentru măsurile de relaxare va fi a premierilor de land.
  • evenimentele publice cu mulți participanți, precumm festivaluri și competiții sportive, rămân interzise până la finalul lunii august.
  • meciurile din Bundesliga se vor relua de la mijlocul acestei luni, dar fără spectatori în tribune.
  • activitățile sportive în aer liber pentru copii și diviziile neprofesioniste vor fi permise.
  • în cele mai multe landuri se vor redeschide bisericile.
  • se vor putea organiza și proteste, dar cu respectarea distanțării sociale. În majoritatea landurilor, numărul participanților la un protest nu trebuie să fie mai mare de 50.
  • în unele landuri, persoanele vârstnice de la azil vor putea primi din nou vizitele, cu condiția ca în centrul respectiv să nu fie cazuri de COVID-19.
  • în Bavaria se vor redeschise restaurantele de la18 mai. 

Potrivit sistemului federal german, landurile au o mare independență, dar de la debutul pandemiei au acceptat să urmeze o serie de reguli restrictive stabilite de Berlin. Practic, prin acest acord, landurile își vor asuma de acum încolo responsabilitatea pentru măsurile pe care le vor lua în contextul pandemiei.  

Totuși, Guvernul de la Berlin va recomanda ca restricțile să revină acolo unde infectările depășesc un anumit prag. Astfel, dacă într-o săptămână numărul cazurilor noi e mai mare de 50 la 100.000 de locuitori într-o regiune sau oraș, trebuie reimplementare măsuri stricte de distanțare socială. 

”Am trecut de prima fază a pandemiei”, a declarat miercuri după-amiază Angela Merkel, anunțând că măsurile de distanțare socială vor fi aplicate în continuare până la 5 iunie, chiar dacă se vor implementa mai multe măsuri de relaxare.  

"Cifrele sunt în continuare mici (după ridicarea primelor restricții”, a spus Merkel, dar a reamintit că restricțiile vor fi reimpuse dacă va crește din nou numărul infectărilor.

Ce se întâmplă în alte țări

SUA: Numărul deceselor din cauza noului coronavirus s-a ridicat la 2.333 în ultimele 24 de ore, aproape dublu față de ziua precendentă. Numărul total al cazurilor confirmate a ajuns la 1.203.502, iar cel al deceselor la 71.031. 

Deși cifrele sunt în creștere, unele state au decis redeschiderea unor magazine și fabrici. Aflat marți în vizită în Arizona, președintele Donald Trump a declarat că redeschiderea economiei ar putea afecta unele persoane, dar e o decizie bună.  

Australia: Redeschiderea economiei se va face până în iulie, urmând să fie prezentat săptămâna acesta un plan pentru reluarea activităților economice în condiții de siguranță. Pentru a ajuta industria turismului, printre cele mai afectate, Australia are în vedere stabilirea unui culoar cu Noua Zeelandă destinat turiștilor, dar acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat.

Brazilia: Președintele Jair Bolsonaro și-a exprimat speranța că cifrele de marți vor arăta că ”ce a fost mai rău a trecut”. Cifrele l-au contrazis: a fost un record de de decese, numărul total fiind de aproape 8.000. Primarul din Manaus, unul dintre cele mai afectate orașe, a trimis o scrisoare liderilor lumii, inclusiv președintelui SUA Donald Trump și premierului britanic Boris Johnson, pentru a cere ajutor în vederea combaterii epidemiei, scrie BBC Online. 

Belgia: De luni, unele companii și-au reluat activitatea, iar oamenii au mai mult timp pentru activități sportive în aer liber. Magazinele se vor deschide lunea viitoare, iar unele restricții vor fi ridicate mai devreme decât se intenționa inițial, a anunțat miercuri Consiliul Național de Securitate, scrie EurActiv.com.