Conservatorii Angelei Merkel și social-democrații conduși de Martin Schulz sunt de acord să înceapă discuțiile privind formarea unei coaliții de guverământ, pentru a evita alegerile anticipate.

Blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială) al cancelarului german și Partidul Social Democrat (SPD) au căzut de acord joi, la o întâlnire cu președintele Frank-Walter Steinmeier, să înceapă discuții exploratorii privind formarea unei noi mari coaliții, a relatat vineri cotidianul german Bild, potrivit Agerpres.

Cotidianul german a informat că participanții - Merkel, aliatul ei bavarez, Horst Seehofer, și Schulz - au discutat mai multe opțiuni de formare a guvernului - de la formarea unei mari coaliții, alcătuirea unui guvern minoritar sub conducerea lui Merkel și până la organizarea de noi alegeri. Însă în cele din urmă au căzut de acord să înceapă negocieri pentru o reeditare a „marii coaliții” conservatoare. Blocul conservator a guvernat împreună cu SPD într-o „mare coaliție” începând din 2013, însă după alegerile din septembrie acest an social-democrații, care au înregistrat cel mai slab scor electoral din perioada postbelică, au anunțat că trec în opoziție.

Într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, Schulz, fost președinte al Parlamentului European, a spus că Germania trebuie să-și schimbe politica față de Europa. Liderul social-democrat a adăugat că ar trebui elaborată o politică fiscală europeană comună și înființat postul de ministru de finanțe al UE.

Potrivit unor oficiali SPD, la o conferință a partidului care urmează să aibă loc săptămâna viitoare, liderii formațiunii ar urma să-și dea acordul pentru începerea negocierilor în vederea formării unei noi coaliții cu conservatorii lui Merkel, a relatat dpa.

Germania cunoaște cea mai gravă criză politică din ultimele decenii după ce blocul conservator CDU/CSU nu a reușit să ajungă la un acord cu liber-democrații și verzii privind formarea unei coaliții guvernamentale.