În ciuda recentelor sale succese militare, guvernul lui Olaf Scholz tot nu ia în serios armata ucraineană, afirmă Die Zeit, conform ziarului Courrier International. În opinia cancelarului, conflictul trebuie rezolvat pe cale diplomatică.

Guvernul lui Olaf Scholz este din nou sub focul criticilor ucrainene, afirmă "Die Zeit". Pentru intensificarea contra-atacurilor împotriva rușilor, Kievul are nevoie de arme, pe care Berlinul este reticent să i le trimită. "Căci o victorie a Ucrainei - definită ca o respingere a forțelor ruse până la frontierele de dinainte de 2014 - nu contrazice numai pronosticurile multor exterți germani", explică ziarul de stânga. "Ea merge și împotriva poziției politice a cancelarului Olaf Scholz și trebuie să o spunem foarte clar".

În opinia săptămânalului, ezitările liderului social-democrat de a trimite Kievului tancuri de luptă Marder și Leopard se explică prin lipsa sa de încredere în armata ucraineană. Scholz consideră că aceasta nu poate câștiga în fața "superiorității militare a Rusiei" și a capacităților sale de escaladare nucleară, afirmă ziarul. "Ceea ce  a vrut, și vrea, de la începutul conflictului, sunt negocieri cu Kremlinul".

Ziarul își bazează analiza pe declarațiile cancelarului german. La reuniunile G7 sau ale Forumul Economic Mondial de la Davos, el a afirmat tot timpul că "Putin nu trebuie să câștige acest război". În opinia "Die Zeit", "asta nu e același lucru cu a spune: 'Putin trebuie să piardă războiul' sau chiar 'Vom fi alături de Ucraina până la victoria finală'."

În acest context, telefonul dat de liderul german președintelui rus marți, 13 septembrie, apare ca un fel de a repune discuțiile diplomatice pe tapet, reducând în același timp la tăcere reproșurile pentru lipsa lui de implicare în război. Într-o țară în care 77% din populație "dorește ca negocierile cu țările occidentale să permită să se ajungă la încheierea conflictului", măsura nu poate fi privită cu ochi buni, noteaza ziarul, referindu-se la un sondaj al Institutului Forsa publicat la sfârșitul lunii august. "Cancelarul îi cunoaște bine pe germani".

Sursa: RADOR