O delegație AfD - partid de extremă dreapta - , care include trei membri ai parlamentelor regionale, va vizita săptămâna aceasta teritorii ocupate de Rusia în estul Ucrainei. Presa relatează că vizita e sponsorizată de Kremlin.

Analiștii sugerează că legăturile AfD cu Rusia ar trebui văzută în contextul eforturilor partidului de a-și consolida baza de alegători, relatează EURACTIV.com.

Delegația a părăsit luni Germania și va ajunge în zilele următoare în estul Ucrainei pentru ”a clarifica situația umanitară”, a anunțat formațiunea într-un comunicat.

”Având în vedere relatările distorsionate și părtinitoare despre conflictul din Ucraina, dorim să ne facem propria noastră imagine asupra situației și să evaluăm situația umanitară”, a scris pe Twitter Hans-Thomas Tillschneider, vicepreședinte al filialei AfD din Saxonia-Anhalt și membru al Parlamentului local.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin a reacționat cu ferm la vizita planificată și a cerut Oficiului federal pentru protecția Constituției să ia măsuri împotriva celor trei parlamentari regionali, care susțin prin acțiunile lor ”războiul de distrugere al Rusiei”, a scris el pe Twitter.

AfD (Alternativa pentru Germania) e acuzat de mult timp pentru pozițiile pro-ruse. În timp ce au condamnat în mod oficial războiul din Ucraina, ei pledează pentru deschiderea Nord Stream 2 și pentru oprirea oricăror livrări de arme către armata ucraineană.

Nu este prima dată când membri AfD vizitează teritorii ocupate de Rusia în Ucraina.

În 2018, în perioada alegerilor prezidențiale din Rusia, mai mulți politicieni importanți din AfD au vizitat  Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

Mai multe publicații relatează că vizita a fost sponsorizată de Duma rusească.

Consolidarea bazei de alegători?

Analiștii susțin că poziția AfD față de politicile Kremlinului trebuie văzută în lumina nevoii partidului de a-și consolida baza de alegători.

AfD se bucură de un sprijin mai mare în estul Germaniei, sceptic cu privire la apartenența la UE și cu legături istorice ce generează o empatie culturală reziduală, potrivit Deutsche Welle.

În Germania trăiesc circa șase milioane de vorbitori de limba rusă.

Circa o treime a emigrat în Germania în anii 90 după căderea Uniunii Sovietice, cei mai mulți fiind etnici germani stabiliți în diverse regiuni ale Imperiului rus în secolul al XIX-lea. 

Germanii născuți în Rusia au primit în ultimii ani o atenție sporită din partea presei, deoarece sondajele arată că extrema-dreapta are performanțe considerabil mai bune în zonele dens populate de germani născuți în Rusia.

După invazia rusă din Ucraina, mai mulți publicații au sugerat că această diaspora rusă se confruntă cu o ostilitate crescută.