Diplomația ruso-germană la cote minime istorice: Rusia cere Germaniei să-și reducă personalul diplomatic, Berlinul este constrâns să închidă trei consulate și "se răzbună", obligând Moscova să închidă cât mai multe consulate pe teritoriul german.

Criza diplomatică între Germania și Rusia

Miercuri, după ce a comunicat Kremlinului, Berlinul a anunțat închiderea a patru dintre cele cinci consulate ruse din Germania. Vor rămâne deschise numai Ambasada Rusiei de la Berlin și un consulat, potrivit Euronews.

Rusia are consulate la Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig și München, iar Ministerul de Externe - informat brusc de omologii săi germani - va hotărî pe care le va închide și pe care le va ține deschise.

Evident, este o măsură de represalii, după ce Moscova a ordonat recent limitarea la 350 a numărului de diplomați germani autorizați să rămână în Rusia, inclusiv cei care lucrează în instituții culturale și școli.

În ultimele zile, de altfel, Moscova decisese să reducă până la 1 iunie numărul angajaților statului german care lucrează în Rusia cu 280 de unități, dintr-un total de peste 600. Mulți dintre ei sunt ruși sau au dublă cetățenie.

Obsesia de spionaj a lui PutinÎnsuși Vladimir Putin – fiind de "meserie" pe vremea KGB, care a lucrat cinci ani în Germania (de Est), la Dresda – este obsedat de diplomații și oficialii ambasadelor și consulatelor: vede în ei posibili spioni. 

"Un pas spre o ulterioară escaladare"Intervenind pe această temă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei, Christofer Burger, a subliniat că "Guvernul rus a făcut un pas spre escaladarea ulterioară a tensiunilor" și a observat că această decizie nejustificată a forțat Guvernul german să facă singur reduceri importante asupra prezenței diplomatice în Rusia.

În mijlocul unui impas, Germania este nevoită să-și reducă la minim sediul diplomatic deschis în Rusia: Berlinul își va închide consulatele din Ekaterinburg, Novosibirsk și Kaliningrad, până în noiembrie. Doar Ambasada de la Moscova și Consulatul din Sankt Petersburg vor rămâne deschise.

Mișcarea reflectă un nou minim istoric în relațiile dintre Moscova și Berlin de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022.

sursa: RADOR