Liberalul Thomas Kemmerich, ales miercuri premier al landului Turingia, inclusiv cu voturile dreptei radicale, a demisionat joi, după ce a declanșat un scandal uriaș în Germania.

Alegerile din Turingia, estul Germaniei, au avut loc în octombrie 2019 și au fost câștigate de Partidul Stânga, cu 31%. Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta radicală) a ocupat a doua poziție, dublându-și procentul față de precedentul scrutin regional - 23,4%.

Pentru a împiedica realegerea candidatului Partidului Stânga la funcția de premier al landului Turingia, CDU și AfD au votat pentru Thomas Kemmerich (FDP - partid care abia a intrat în Parlamentul local, cu 5%), care a câștigat cu doar un vot în plus față de Bodo Ramelow.

Alegerea pentru prima dată a unui premier de land cu ajutorul AfD a declanșat proteste în fața Parlamentului din Erfurt, dar și la Berlin, unde câteva mii de oameni și-au exprimat nemulțumirea în fața sediului FDP, deși Kemmerich dăduse asigurări că nu va face nicio alianță cu dreapta radicală.

S-a ajuns la această situație după ce Partidul Stânga a încercat luni de zile să negocieze cu SPD și cu Verzii formarea unei coaliții. În cele din urmă, cele trei formațiuni au semnat un acord marți seara privind sprijinirea premierului în exercițiu Bodo Ramelow.

Miercuri, în a treia rundă de vot din Parlament, AfD a decis să nu-l mai susțină pe candidatul independent pe care-l sprijinise până atunci și a votat în favoarea lui Kemmerich, ajutându-l pe acesta să obțină 45 de voturi, în timp ce Ramelow a primit 44.

Decizia a stârnit consternare în Germania, FDP și CDU fiind acuzate că au ajuns în pat cu ”fasciștii”. 

Co-președintele Partidului Stânga Bernd Riexinger a declarat pentru Deutsche Welle că a asistat la ”o zi neagră” pentru politica germană, apreciind că FDP și CDU nu au învățat nimic din istorie.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, parlamentar FDP în Bundestag, a declarat că e ”înacceptabil” modul în care s-a derulat votul în Parlamentul din Turingia: ”A fost o zi grea pentru mine”. 

Aflată în Africa de Sud, Angela Merkel a calificat acceptarea sprijinului formațiunii extremiste ”de neiertat” și i-a cerut demisia lui Kemmerich. Președintele FDP, Christian Lindner, s-a deplasat joi dimineața la Erfurt pentru a discuta situația și pentru a-l determina pe colegul său să renunțe la funcția de premier. 

”O alegere care este mai mult decât o dovadă că politicienii regionali de la CDU și FDP, care au utilizat această opțiune, nu și-au înțeles responsabilitatea istorică”, a scris Deutsche Welle, într-un comentariu intitulat ”O rușine pentru Germania”.