Academia Națională de Științe din Germania, Leopoldina, a anunțat luni că Guvernul ar putea începe să aplice o relaxare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Specialiștii Academiei Naționale de Științe din Germania, Leopoldina, au declarat că Guvernul de la Berlin ar putea începe să redeschidă în siguranță unele școli, respectând în continuare regulile de igienă care ajută la limitarea răspândirii COVID-19.

Pentru a putea redeschide școlile, numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 trebuie să să rămână la un nivel ”gestionabil”. În clase, copiii și profesorii trebuie să respecte regulile de distanțare socială. Într-o clasă ar trebui să fie cel mult 15 copii, iar pauzele ar trebuie să nu fie luate în același timp de toți elevii dintr-o școală.

Academia consideră că Guvernul ar trebui să impună purtarea măștii de toată lumea în mijloacele de transport, precum și în alte locuri publice. 

După redeschiderea școlilor, ar putea fi reluată și activitatea magazinelor, supermarketurilor și cluburilor de noapte. Restaurantele ar fi următoarele pe listă, relatează Deutsche Welle.

Experții Academiei Naționale de Știință consideră că autoritățile ar trebui să folosească datele GPS - dacă sunt oferite în mod voluntar de cetățeni - pentru a urmări persoanele de contact ale bolnavilor de COVID-19.

Președintele Leopoldina, Gerald Haug, a declarat pentru Spiegel Online că cei 26 de specialiști au dorit să adopte ”o atitudine calmă și echilibrată” în contextul dezbaterilor politice emoționale, și să ofere cetățenilor ”o perspectivă optimistă”, având, în același timp, ca prioritate ”protejarea fiecărei persoane” împotriva infectării cu noul coronavirus.

”Trebuie să evităm cu orice preț un al doilea val de infectare”,

 

a spus Haug, adăugând că  "regula de bază” va fi respectarea în continuare a măsurile de igienă și de distanțare socială.  

Cancelarul Angela Merkel și premierii celor 16 landuri vor avea o videoconferință duminică, 19 aprilie - dată la care expiră restricțiile impuse pe 22 martie - pentru a evalua restricțiile impuse și prelungirea sau eliminarea unor dintre ele.

Cancelarul german Angela Merkel a precizat joia trecută că recomandările mediului academic vor conta mult în perspectiva unei relaxări a restricțiilor impuse la jumătatea lui martie.

În Germania, au fost confirmate peste 127.000 de infectări cu noul coronavirus și peste 3.000 de decese cauzate de acesta.