Guvernul de la Berlin a decis relaxarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate și pentru cei care au avut COVID-19 și s-au vindecat. Decizia trebuie să fie aprobată de Bundestag și de Bundesrat.

Ministra justiției Christine Lambrecht (SPD) a declarat că actul normativ aprobat marți stabilește în mod clar că restricțiile sunt posibile doar cu ”motive întemeiate” pentru a proteja viața și sănătatea altora. „De îndată ce aceste motive încetează să existe, trebuie să fie la fel de clar că aceste restricție nu se mai aplică”, a precizat Lambrecht.

”Statul de drept nu se aplică numai în perioadele normale, ci este deosebit de important în perioade de criză”, a mai spus ministra justiției, adăugând că, dacă riscul de transmitere a virusului este mult redus la cei care au fost vaccinați și la cei care au avut COVID-19, acest lucru trebuie luat în considerare în măsuri, relatează Deutsche Welle.

Cele două categorii nu vor mai avea nevoie de un test negativ dacă, de exemplu, merg la cumpărături sau la coafor/frizer. Totodată, se vor putea întâlni cu alte persoane vaccinate și nu vor fi incluse în numărul permis la reuniunile în familie sau cu prieteni. De asemenea, nu li se vor mai aplica restricțiile de circulație. După o călătorie externă, ei nu vor fi puși în carantină, decât dacă revin dintr-o zonă unde circulă noile variante ale Sars-CoV-2.

Ar trebui, însă, să se mențină obligația de a purta mască în anumite locuri și cea de distanțare fizică. „Succesul vaccinării nu înseamnă că putem fi neglijenți”, a subliniat Lambrecht, precizând că pandemia nu s-a terminat, iar un risc există în continuare și pentru cei care au fost vaccinați sau care au trecut prin boală.

Mai multe landuri au implementat deja parțial aceste prevederi.

De joi, în Bavaria se aplică o serie de relaxări pentru cei vaccinați și cei care au avut COVID-19. Pentru ceilalți, măsurile actuale rămân în vigoare până pe 6 iunie, a anunțat premierul Markus Söder, notează Die Welt.

În Germania, circa 28% au fost vaccinați cu o doză și în jur de 8% cu ambele doze. 

Planurile Guvernului: fără mască la mare și la munte, plus beneficii doar pentru cei vaccinați

Mai mult pe EurActiv »