Liderii SPD, ai Verzilor și ai FDP au ajuns la un acord privind începerea negocierilor pentru formarea unei coaliții ”Semafor” (după culorile celor trei formațiuni).

După discuții preliminare bilaterale, cele trei partide - SPD, Verzii și FDP - sunt gata să poarte negocieri pentru a forma o coaliție guvernamentală, după alegerile generale din septembrie. 

Liderii celor trei formațiuni au convenit asupra faptului că protecția climei e cel mai important obiectiv, a declarat vineri Olaf Scholz, candidatul SPD pentru funcția de cancelar.

”Acesta va fi probabil cel mai mare proiect de modernizare industrială din ultimii 100 de ani”, a spus Scholz, notează Spiegel Online.

Co-președinta Verzilor, Annalena Baerbock, a declarat că opiniile divergente vor fi discutate în mod deschis pentru a găsi un punct comun. ”Semafor” ar putea fi o ”coaliție a reformelor și a progresului”, a spus Baerbock, adăugând că toate cele trei partide au făcut concesii.

Într-o declarație comună - un document de 12 pagini - SPD, Verzii și FDP au stabilit prioritățile posibilei coaliții. Negocierile urmează să înceapă săptămâna viitoare. 

Liderul FDP, Christian Lindner, a declarat că modul în care s-au derulat discuțiile preliminare marchează deja un ”punct de cotitură în cultura politică a Germaniei”. O alianță ”semafor” reprezintă o noutate pentru liberali, dar Lindner consideră că reprezintă o oportunitate atât pentru partidul său, cât și pentru țară. "Marele câștigător al unei astfel de coaliții guvernamentale nu va fi un singur partid, ci întreaga țară", a precizat el.