Anunţul a fost făcut vineri de Andrea Nahles, șefa grupului social-democrat din Bundestag, după ce SPD a decis joi seară deschiderea de discuții cu Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU).

Andrea Nahles a precizat însă că rezultatul viitoarelor negocieri rămâne deschis. ''Este vorba, nici mai mult, nici mai puțin, despre a avea discuții în acest moment'', a declarat ea, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

În urma discuțiilor exploratorii se va stabili dacă se va intra în faza negocierilor depline pentru o coaliție.

Delegații la congresul SPD au votat joi seară pentru începerea de negocierii cu conservatorii, după ce liderul formațiunii, Martin Schulz - reales la Congres cu 81,9% din voturi, a lansat o pledoarie pentru transformarea, până în 2025, a Uniunii Europene în ''Statele Unite ale Europei'', prin adoptarea unei constituții comune.

Imediat, cancelarul german Angela Merkel s- delimitat de propunerea liderului social-democraților, șefa Guvernului de la Berlin estimând că, înainte de a-și proiecta modele concrete, Uniunea Europeană trebuie să fie "eficientă", informează EFE.