Martin Schulz a anunţat că social-democraţii nu se tem de noi alegeri, precizând că Germania are nevoie de un guvern capabil să guverneze.

UPDATE

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a făcut o scurtă declaraţie în care s-a referit la responsabilitatea partidelor care au fost alese în Bundestag. Steinmeier a anunţat că va discuta cu liderii principalelor formaţiuni şi a îndemnat partidele să negocieze. Momentan, şeful statului a exclus varianta anticipatelor, punând accent pe stabilitatea ţării.

"Ne aflăm într-o situaţie cu care Republica Federală Germană nu s-a mai confruntat de 70 de ani",  a declarat Steinmeier. 

***

După eşecul negocierilor privind formarea coaliţiei de guvernare Jamaica (CDU/CSU, FDP şi Verzi), liderii Partidului Social-Democrat s-au reunit luni pentru a decide traiectoria partidului. Preşedintele SPD, Martin Schulz, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că partidul nu şi-a schimbat poziţia adoptată după alegeri, astfel că nu va discuta cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) în vederea formării unei mari coaliţii.

Schulz a declarat că social-democraţii nu se tem de alegeri anticipate.

El a spus că a discutat cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, adăugând că votanţilor ar trebui să li se dea şansa de a evalua actuala situaţie printr-un nou vot. Cei doi au programată o întâlnire pentru miercuri.

Totodată, Martin Schulz a anunţat că în decembrie va candida din nou pentru funcţia de preşedinte al partidului, deşi mulţi i-au reproşat eşecul SPD din septembrie. Ulterior, după Congresul SPD, Schulz va anunţa dacă ia în calcul o nouă candidatură la postul de cancelar.

Şeful statului urmează să facă declaraţii în cursul după-amiezii.

În aceste condiţii, singurele soluţii rămân formarea unui guvern minoritar şi organizarea de alegeri anticipate.

Dezavantajele unui guvern minoritar

Din punct de vedere economic, un guvern minoritar ar fi problematic din două motive. În primul rând, nu ar putea avea o politică în stare să mulţumească pe toată lumea. În al doilea rând, un guvern minoritar ar trebui să facă destul de multe concesii de fiecare dată când are nevoie de un vot în Bundestag. Ceea ce ar afecta cheltuielile guvernamentale, astfel încât Guvernul va avea la dispoziţie mai puțini bani pentru investițiile necesare.

Cum se poate ajunge din nou la alegeri?

Potrivit articolului 63 din Constituția germană, președintele trebuie mai întâi să nominalizeze pe cineva pentru funcția de cancelar federal. Candidatul propus devine cancelar dacă mai mult de jumătate dintre membrii Bundestag-ului votează pentru el ("Majoritatea cancelarului"), notează Deutsche Welle.

Dacă propunerea președintelui federal nu întrunește majoritatea, începe a doua fază electorală. Bundestag-ul are timp două săptămâni pentru a alege un cancelar cu majoritate absolută. Numărul tururilor de scrutin nu este limitat, nici numărul de candidați.

Dacă în aceste două săptămâni nu se va alege un cancelar, începe a treia etapă electorală. În acest ultim scrutin din Bundestag, majoritatea relativă este suficientă. Câștigă acel candidat care întrunește cele mai multe voturi ale tuturor parlamentarilor.

O ultimă variantă ar fi ca președintele federal să dizolve parlamentul (conform articolului 68 din Constituție) și să fie organizate alegeri anticipate.