Martin Schulz a anunțat că social-democrații nu se tem de noi alegeri, precizând că Germania are nevoie de un guvern capabil să guverneze.

UPDATE

Președintele Frank-Walter Steinmeier a făcut o scurtă declarație în care s-a referit la responsabilitatea partidelor care au fost alese în Bundestag. Steinmeier a anunțat că va discuta cu liderii principalelor formațiuni și a îndemnat partidele să negocieze. Momentan, șeful statului a exclus varianta anticipatelor, punând accent pe stabilitatea țării.

"Ne aflăm într-o situație cu care Republica Federală Germană nu s-a mai confruntat de 70 de ani",  a declarat Steinmeier. 

***

După eșecul negocierilor privind formarea coaliției de guvernare Jamaica (CDU/CSU, FDP și Verzi), liderii Partidului Social-Democrat s-au reunit luni pentru a decide traiectoria partidului. Președintele SPD, Martin Schulz, a anunțat, într-o conferință de presă, că partidul nu și-a schimbat poziția adoptată după alegeri, astfel că nu va discuta cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU) în vederea formării unei mari coaliții.

Schulz a declarat că social-democrații nu se tem de alegeri anticipate.

El a spus că a discutat cu președintele german, Frank-Walter Steinmeier, adăugând că votanților ar trebui să li se dea șansa de a evalua actuala situație printr-un nou vot. Cei doi au programată o întâlnire pentru miercuri.

Totodată, Martin Schulz a anunțat că în decembrie va candida din nou pentru funcția de președinte al partidului, deși mulți i-au reproșat eșecul SPD din septembrie. Ulterior, după Congresul SPD, Schulz va anunța dacă ia în calcul o nouă candidatură la postul de cancelar.

Șeful statului urmează să facă declarații în cursul după-amiezii.

În aceste condiții, singurele soluții rămân formarea unui guvern minoritar și organizarea de alegeri anticipate.

Dezavantajele unui guvern minoritar

Din punct de vedere economic, un guvern minoritar ar fi problematic din două motive. În primul rând, nu ar putea avea o politică în stare să mulțumească pe toată lumea. În al doilea rând, un guvern minoritar ar trebui să facă destul de multe concesii de fiecare dată când are nevoie de un vot în Bundestag. Ceea ce ar afecta cheltuielile guvernamentale, astfel încât Guvernul va avea la dispoziție mai puțini bani pentru investițiile necesare.

Cum se poate ajunge din nou la alegeri?

Potrivit articolului 63 din Constituția germană, președintele trebuie mai întâi să nominalizeze pe cineva pentru funcția de cancelar federal. Candidatul propus devine cancelar dacă mai mult de jumătate dintre membrii Bundestag-ului votează pentru el ("Majoritatea cancelarului"), notează Deutsche Welle.

Dacă propunerea președintelui federal nu întrunește majoritatea, începe a doua fază electorală. Bundestag-ul are timp două săptămâni pentru a alege un cancelar cu majoritate absolută. Numărul tururilor de scrutin nu este limitat, nici numărul de candidați.

Dacă în aceste două săptămâni nu se va alege un cancelar, începe a treia etapă electorală. În acest ultim scrutin din Bundestag, majoritatea relativă este suficientă. Câștigă acel candidat care întrunește cele mai multe voturi ale tuturor parlamentarilor.

O ultimă variantă ar fi ca președintele federal să dizolve parlamentul (conform articolului 68 din Constituție) și să fie organizate alegeri anticipate.