Berlinul consideră că președintele Erdogan ajută organizațiile islamiste militante, potrivit unui document confidențial citat de ARD. Pe de altă parte, fiecare al patrulea cetățean care pleacă din Germania pentru a se alătura ISIS are origini turce.

UPDATE

Ministerul turc de Externe a negat informațiile din document, precizând că este "evident” faptul că în spatele acuzațiilor se află unele cercuri politice din Germania "cunoscute pentru dublul standard aplicat în lupta împotriva terorismului, inclusiv în ceea ce privește acțiunile sângeroase ale grupării teroriste PKK, care continuă să vizeze Turcia". 

***

Potrivit acestui răspuns, Guvernul de la Berlin consideră că există legături între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și organizații teroriste, precum Hamas. Cooperarea cu organizațiile teroriste islamiste din Orientul Mijlociu și Apropiat reprezintă – după cum apreciază Guvernul german – de mulți ani o politică deliberată a Guvernului de la Ankara, fiind susținută în mod activ de Erdogan.


"Numeroasele declarații de solidaritate și acțiuni de sprijin din partea partidului de guvernare AKP și din partea președintelui Erdogan pentru Frații Musulmani din Egipt, pentru organizația Hamas și pentru grupări armate ale opoziției islamiste din Siria, subliniază afinitatea ideologică” a autorităților de la Ankara cu aceste organizații, potrivit documentului citat de ARD.

Este pentru prima dată când Guvernul german vorbește, în mod oficial, de o legătură directă între președintele turc și organizații teroriste, precum Hamas.

Potrivit documentului, care se bazează pe informări furnizate de Serviciul Federal de Informații (BND), Turcia și-a intensificat aceste relații în ultimul timp.

"Ca rezultat al islamizării treptate ale politicilor internă si externă ale Ankarei, începând cu 2011, Turcia s-a transformat într-o platformă centrală de acțiune pentru grupările islamiste din Orientul Apropiat și Mijlociu".

Răspunsul, care nu ar fi fost discutat în prealabil cu Ministerul german de Externe, nu era destinat publicității. ARD a solicitat clarificări pe această temă, dar secretarul de stat pentru relații parlamentare din cadrul Ministerului de Interne, Ole Schröder, spus că nu pot fi făcute precizări publice, "din motive care țin de bunul mers al statului”.

Fiecare al patrulea simpatizant care se alătură ISIS are origini turce

Fiecare al patrulea islamist care a călătorit din Germania în teritoriile controlate de organizația jihadistă Statul Islamic are rădăcini turcești, potrivit datelor disponibile până la sfârșitul anului trecut. Acest lucru reiese dintr-un răspuns al Guvernului federal la interpelarea facțiunii Die Linke din Bundestag, scrie Spiegel Online.

"Conform informațiilor agențiilor de informații, aproximativ un sfert din cei 760 de islamiști germani, respectiv islamiști din Germania, care au călătorit, până la sfârșitul anului 2015, în Siria și Irak au cetățenia turcă sau sunt de origine turcă”, se arată în răspuns.

Asta înseamnă circa 190 de persoane, un număr mic raportat la numărul total al cetățenilor de origine turcă din Germania, scrie publicația citată.

Anul acesta, numărul persoanelor care au plecat din Germania pentru a se alătura ISIS a crescut semnificativ. Potrivit Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), de la mijlocul lunii mai circa 820 de islamisti din Germania au călătorit spre Siria și Irak.

Până la sfârșitul lunii iunie, o treime din ei s-au întors în Germania, iar 140 au murit în Irak și Siria, conform Oficiul federal de criminalistică (BKA).