Germania intenționează să relaxeze restricțiile pentru europeni și pentru britanici, a anunțat vineri ministrul interne Horst Seehofer.

O perioadă de carantină va fi recomandată celor care vin din zone cu rate mari de infectare. Detaliile urmează să fie stabilite în perioada următoare. 

În prezent, persoanele care intră pe teritoriul german trebuie să stea 14 zile în carantină.

Landurile Renania de Nord-Westfalia și Rheinland-Pfalz au decis deja să renunțe la perioada de carantină pentru cetățenii europeni, plus cei veniți din Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția. 

Și Austria are în vedere deschiderea frontierelor, cancelarul Sebastian Kurz ajungând la un acord cu omologii din Elveția și Lichtenstein privind redeschiderea completă a granițelor între cele trei țări de la 15 iunie.

Kurz a precizat că poartă discuții în acest sens și cu statele vecine din est.

Germania continuă măsurile de relaxare, pe fondul îngrijorărilor privind economia, care a înregistrat o scădere de 2,2% în primele trei luni ale anului.

Scăderea e ”cea mai gravă de la criza financiară” din 2008, a precizat Institutul federal de statistică Destatis. Acesta a avertizat că cifrele pentru trimestrul al doilea ar putea fi și mai rele, relatează Deutsche Welle.

Cu toate acestea, Germania stă mai bine comparativ cu alte mari state europene, precum Franța, care a înregistrat o scădere economică de 5,8% și Italia - 4,7%.

Spre deosebire de multe țări europene, Germania a permis multor fabrici să funcționeze după declanșarea pandemiei de COVID-19. 

De astăzi, mai multe landuri - responabile acum cu gestionarea situației - au mai ridicat unele restricții. Restaurantele s-au deschis din nou în 10 dintre cele 16 landuri. O măsură similară a fost luată și în Austria, după două luni de pauză. 

Guvernul de la Berlin le-a reamintit cetățenilor că distanțarea socială rămâne în vigoare până la 5 iunie și i-a sfătuit să respecte regulile de igienă.