Social-democrata Petra Hinz și-a depus mandatul din Bundestag, în urma dezvăluirilor privind introducerea în CV a unor diplome pe care aceasta nu le obținuse. În România, politicienii care și-au "înfrumusețat” CV-ul nu prea pățesc nimic.

Aflată de 11 ani în Bundestag, Hinz (în vârstă de 54 de ani) a scris în Curriculum Vitae că a absolvit facultatea de drept și că este juristă. În realitate, ea nu-și luase nici măcar diploma de bacalaureat.

După ce publicațiile Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) și Neue Ruhr Zeitung au descoperit, luna trecută, declarațiile false, avocatul ei a explicat că, la un moment dat, Petra Hinz a încercat să-și dea bacalaureatul, pentru a corecta o parte din minciuni, dar a renunțat, din lipsă de timp.

În apărarea ei, avocatul a susținut că social-democrata nu a desfășurat niciodată activități de consiliere juridică.

Internată în prezent într-o clinică din orașul natal Essen (Renania de Nord-Westfalia), Petra Hinz i-a trimis prin email președintelui Bundestag, Norbert Lammert, cererea de încetare a mandatului.

"Am nevoie urgent de liniște, am tras toate consecințele necesare. E de-ajuns”, a declarat Hinz pentru Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Pe 5 septembrie, ea urmează să se retragă și din Partidul Social-Democrat, după ce mai mulți lideri ai formațiunii i-au cerut demisia.

"Noi toți am fost șocați de faptul că Petra Hinz ne-a prezentat timp de 30 de ani o biografie falsă”, a declarat social-democratul Thomas Kutschaty, ministru al Justiției în Renania de Nord-Westfalia.

Un purtător de cuvânt al Bundestag-ului a precizat că politiciana SPD nu va răspunde legal pentru falsificarea CV-ului, fiecare deputat fiind răspunzător pentru declarațiile pe care le face. 

Biografiile oficiale, publicate pe site-ul instituției, sunt primite de la fiecare parlamentar în parte.

Ce se întâmplă în România cu politicienii care-și falsifică CV-urile

Și în România au existat politicieni care și-au trecut în CV diplome pe care nu le-au obținut, dar în cazul lor nu au existat consecințe.

Cel mai cunoscut exemplu este cel al fostului premier Victor Ponta. În 2012, Ponta și-a șters din CV un masterat la Universitatea din Catania. Singura consecință: a rămas cu apelativul "dottore” dat de președintele de atunci, Traian Băsescu.

Tot în 2012 a izbucnit un scandal în jurul CV-ului lui Dan Șova. Într-o variantă postată pe site-ul Universității București, ministrul pentru Relația cu Parlamentul figura cu două mastere la London School of Economics. În realitate, el era doar masterand și a explicat că CV-ul cu probleme a fost întocmit de Universitatea București fără știrea lui.

Ulterior, Șova și-a șters din CV și o diplomă obținută la Paris.

Fost membru PNL, Bogdan Olteanu, în CV-ul publicat în martie 2006 pe site-ul Camerei Deputaților, se autointitula "doctorand în filosofie”, în conditiile în care el fusese deja exmatriculat de peste un an de zile de la cursurile Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Întrebat de ziariști de ce și-a inscris în CV, în fals, titulatura de doctorand, Olteanu a afirmat că, de fapt, el și-ar fi suspendat lucrarea de doctorat din motive de timp. "Sper să nu pățesc o asemenea rușine”, adică aceea de a fi exmatriculat, a spus Olteanu, deși o pățise încă din 1 noiembrie 2004, potrivit Ziare.com.

Există și cazuri în care cei care-și trec diplome false în CV suportă consecințele. Astfel, în 2012, Corina Dumitrescu, rector al Universității Dimitrie Cantemir, a fost propusă ministru al Educației de Victor Ponta. Cu această ocazie, presa a descoperit greșeli de scriere în CV-ul ei. Mai mult, Dumitrescu scrisese că are o diplomă în drept obținută la Universitatea Stanford.

Reprezentantul Universității Stanford din SUA, Kate Chesley, Associate Director, a precizat, pentru HotNews.ro, că Dumitrescu nu a fost găsită în datele oficiale ale instituției de învățământ cum că ar fi fost înscrisă sau ar fi absolvit un program finalizat cu diplomă.

Corina Dumitrescu a recunoscut că este vorba de un stagiu de pregătire făcut la Institutul Hoover, un think tank al Universității Stanford. În urma scandalului, nominalizarea sa a fost retrasă.