Un tânăr sirian s-a aruncat în aer, duminică seara, în centrul orașului bavarez Ansbach. În urma exploziei, tânărul de 27 de ani a murit, alte 12 persoane fiind rănite. Este al patrulea incident violent din Germania în ultimele șapte zile.

UPDATE

ISIS a revendicat atacul, susținând că sirianul era unul dintre "soldații" săi.

+++

Autorul atacului sinucigaș jurase credință grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unei înregistrări video găsite în telefonul său mobil, a anunțat ministrul bavarez de Interne. 

+++

Adolescentul afgan reținut duminică a fost în contact via WhatsApp cu Ali Sonboly. Cei doi s-au întâlnit chiar înaintea atacului. Ei s-au cunoscut într-o clinică de psihiatrie. 

+++

Autorul atacului urma să fie deportat în Bulgaria, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal de Interne, fără a preciza motivele pentru care sirianului i-a fost refuzată solicitarea de azil.

+++

Explozia a avut loc în apropiere de locul unde se desfășura un festival muzical. 

Trei persoane sunt rănite grav, dar viețile lor nu sunt în pericol, a declarat ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, citat de Spiegel Online.

Explozia a avut loc duminică seara, la ora locală 22:10 (23:10, ora României).

Bărbatul a încercat să intre la concert, dar nu a putut deoarece nu avea bilet. 

Sirianul de 27 de ani a avut bomba într-un rucsac. "Dacă ar fi reușit să intre în sala de concerte cu rucsacul, cu siguranță am fi avut mai multe victime", a declarat Roman Fertinger, de la poliția din Nürnberg.

În urma exploziei, festivalul, la care erau prezente circa 2.000 de persoane, a fost anulat.

Suspectul era cunoscut de poliție

Deocamdată, motivul atacului nu este clar, a precizat ministrul de Interne. Bărbatul se afla în atenția poliției, pentru infracțiuni cu droguri și agresiune. Mai mult, el a încercat în două rânduri să se sinucidă și a urmat un tratament psihiatric.

Poliția urmează să stabilească dacă tânărul a vrut să omoare și alte persoane sau a dorit să se sinucidă. Ancheta va stabili în ce măsura atacul are legătură cu terorismul islamic, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, Herrmann.

Cu toate acestea, după conferința de presă, el a declarat jurnaliștilor că, în opinia sa, există posibilitatea ca atacul să fie opera unui kamikaze islamist. "Părerea mea personală este că, din păcate, aici a avut loc un atac sinucigaș islamist".

Primele informații arată că suspectul este un sirian de 27 de ani, care a depus o cerere de azil în Germania, în urmă cu doi ani. Acum un an, solicitarea a fost respinsă, dar el a continuat să stea în Germania, deoarece legea nu permite deportarea în țări în care se desfășoară războaie civile. Nu este cunoscut motivul pentru care solicitarea de azil i-a fost respinsă.

La locul atacului a fost găsit un telefon mobil.

Patru incidente violente în șapte zile

Atacul din Ansbach, un orășel bavarez de 40.000 de locuitori, situat la circa 40 de kilometri de Nürnberg, este al patrulea incident violent produs în Germania în ultimul timp.

Un refugiat sirian în vârstă de 21 de ani a omorât, duminică, cu o macetă o femeie și a rănit alte două persoane, în orașul Reutlingen, din landul Baden-Württemberg, sudul Germaniei.

Tânărul a fost arestat de poliția germană, care susține că nu există indicii că atacatorul este terorist.

Vineri seara, 9 persoane au murit și 21 au fost rănite într-un atac armat care a avut loc la un centru comercial din München.  

Atacatorul, care s-a sinucis, era un cetățean germano-iranian de 18 ani.

Poliția nu a găsit probe cu privire la o legătură a lui Ali Sonboly cu Statul Islamic.

În locuința sa a fost găsită, totuși, o carte despre cum se comite un atac armat, tânărul fiind obsedat de atacuri armate în masă. Anchetatorii au mai găsit tăieturi din ziare despre atacuri armate, printre care un articol intitulat "De ce ucid studenții?". 

Poliția a reținut un adolescent de 16 ani din Afganistan, care ar fi fost la curent cu intențiile lui Ali Sonboly. 

Marțea trecută, un afgan de 17 ani a rănit cu toporul și cuțitul mai multe persoane într-un tren regional din Bavaria. 

Autoritățile au descoperit un drapel al organizației jihadiste Statul Islamic, desenat de mână, în camera refugiatului afgan. 

Potrivit poliției, autorul atacului din tren pare să se fi radicalizat singur și nu există dovezi care să indice o legătură cu vreo organizație teroristă.