Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a intervenit în disputa din coaliția guvernamentală privind durata de funcționare a celor trei centrale nucleare germane.

"Vor fi create bazele legale pentru a permite funcționarea centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 și Emsland (Saxonia Inferioară) dincolo de 31 decembrie 2022 și până pe 15 aprilie 2023", precizează Olaf Scholz într-o scrisoare către membrii Cabinetului său.

Cancelarul se poziționează astfel împotriva Verzilor - parteneri de coaliție - care, la o conferință a partidului - au susținut în weekend prelungirea duratei de viață doar pentru cele două centrale din sudul Germaniei - Isar 2 și Neckarwestheim 2, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ceilalți parteneri de coaliție - liberalii (FDP) - doresc ca cele trei centrale să funcționeze până în 2024.

În scrisoarea adresată miniștrilor Steffi Lemke (Mediu, Verzi), Robert Habeck (Economie, Verzi) și Christian Lindner (Finanțe, FDP), Scholz a făcut referire la paragraful 1 din Regulamentul de procedură al guvernului, care acordă cancelarului autoritatea de a emite îndrumări. Cu această abordare neobișnuit de fermă, Scholz dorește să rezolve disputa de lungă durată dintre cei doi parteneri ai săi de coaliție.

Inițial, Germania avea drept obiectiv să renunțe la energia nucleară înainte de sfârșitul anului 2022, dar războiul din Ucraina i-a dat peste cap acest plan.

Acum, Berlinul încearcă să-și reducă dependența de importurile energetice din Rusia.

Din acest motiv, guvernul german a decis să prelungească și activitatea mai multor centrale pe cărbune până în primăvara lui 2024.