Pentru discursul său de politică generală adresat deputaților, noua președintă a Consiliului italian de miniștri a dat asigurări că nu vrea să "saboteze" Uniunea Europeană și și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

Prin discursul său de politică generală, noua președintă a Consiliului italian de miniștri, Giorgia Meloni, "a căutat să-și liniștească partenerii din Uniunea Europeană", potrivit unei analize Financial Times, preluată de Courrier International.

În fața deputaților, lidera de extremă dreapta, în vârstă de 45 de ani, a asigurat că nu vrea să "saboteze UE", dar că aceasta ar trebui să fie mai eficientă. Ea a declarat că coaliția de dreapta de guvernământ nu se va opune integrării europene, va lucra cu alte state membre într-un "mod pragmatic și non-ideologic" și va proteja "libertatea și democrația". Ea s-a angajat să respecte regulile comune și să sprijine Ucraina împotriva "șantajului" președintelui rus Vladimir Putin.

"Giorgia Meloni, anterior eurosceptică, a adoptat un ton liniștitor în privința chestiunilor economice și a politicii externe", constată și The Guardian.

Cea care se află în fruntea celui mai de dreapta guvern pe care îl cunoaște Peninsula după cel de-al Doilea Război Mondial a profitat de acest discurs "care a durat puțin peste o oră și a primit [salve] de aplauze" pentru că a negat că este fascistă", continuă The Guardian.

"Nu am simțit niciodată simpatie sau apropiere față de regimurile antidemocratice. Pentru niciun regim, inclusiv fascismul", a spus Meloni.

La rândul său, BBC reține că Giorgia Meloni și-a "subliniat obiectivul de a opri ambarcațiunile de migranți care traversează Mediterana". "Trebuie să punem capăt plecărilor ilegale și traficului de persoane", a spus ea, repetând promisiunea din campania electorală de a opri bărcile care se îndreaptă spre Italia din Africa de Nord. "De ani de zile, Italia a fost un hub pentru migranții ilegali care se îndreaptă spre Europa", reamintește postul britanic de televiziune.

Giorgia Meloni a mai spus că a simțit o "greutate pe umeri" după ce "a spart tavanul greu de sticlă" devenind prima femeie prim-ministru al Italiei. Ea a folosit cuvântul englezesc "underdog" pentru a se descrie, aducând un omagiu unei game largi de femei italiene care au precedat-o, remarcă BBC.

"Per ansamblu, a fost o performanță bună din partea sa", consideră Wolfango Piccoli, co-președinte al companiei de cercetare Teneo din Londra, intervievat de The Guardian. "Mai ales că nu cred că ea a dat opoziției prea mult spațiu [pentru a ataca] și, de asemenea, pentru că s-a străduit foarte mult să pară liniștitoare în timp ce se prezenta ca fiind un outsider – distingându-se astfel de toți cei care au ocupat poziția sa înainte".

Sursa: RADOR