„Golden Dome”: Trump lansează scutul antirachetă al viitorului

Proiectul, care va fi superavizat de un general al Forțelor Spațiale, ar urma să fie operațional până în 2029. Există numeroase obstacole tehnice și financiare, scrie „Le Point” (Franța).
La mai bine de 40 de ani de la visul lui Ronald Reagan, ironizat la vremea respectivă drept programul „Războiul Stelelor”, Statele Unite ar putea avea propriul scut spațial antirachetă. Dar pentru că Donald Trump iubește tot ce este strălucitor, acest proiect, inspirat de Domul de Fier al Israelului, se numește Golden Dome (Domul de Aur).
Din Biroul Oval, președintele american a lansat marți, 20 mai, un proiect titanic, care se așteaptă să fie finalizat până la sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2029, și care va costa 175 de miliarde de dolari. Și fără îndoială mult mai mult.
Ce este Golden Dome?
„Golden Dome” va fi o vastă rețea de sateliți însărcinată cu detectarea și, dacă este necesar, interceptarea oricărei amenințări care se apropie de teritoriul american, anume „rachete de croazieră, balistice, hipersonice, nucleare sau convenționale și drone”, a declarat secretarul apărării, Pete Hegseth. El „va proteja patria noastră cu o rată de succes de aproape 100%”, a promis Donald Trump, afirmând că și Canada „vrea să facă parte din aceasta”. Va fi condus de un comandant din Space Force, generalul Michael Guetlein.
Cum va funcționa?
Donald Trump nu a dat niciun detaliu tehnic. Potrivit Reuters, proiectul ar putea include între 400 și 1.000 de sateliți de supraveghere, plus o flotă de 200 de sateliți înarmați cu rachete sau lasere pentru neutralizarea amenințărilor.
Acești interceptori spațiali ar trebui probabil poziționați pe orbita joasă a Pământului (între 200 și 1.200 km altitudine), deoarece fiecare secundă contează în distrugerea unei rachete balistice înainte ca aceasta să-și elibereze încărcătura nucleară. O fereastră foarte scurtă, „între 3 și 5 minute de zbor”, a explicat pentru „Le Point” în ianuarie Étienne Marcuz, specialist în sisteme balistice și fost membru al Ministerului Forțelor Armate.
Ce companii vor participa?
Pentagonul a lansat o mare licitație în ianuarie, când Donald Trump a semnat primul ordin executiv care oficializa Golden Dome. Potrivit Reuters, trei companii cu legături cu persoane apropiate lui Donald Trump – lucru denunțat de democrați – se află în cursă: SpaceX, compania lui Elon Musk, dar și Palantir, un gigant al analizei de date, în special în scopuri de supraveghere, și Anduril, un start-up specializat în sisteme autonome – doi jucători majori în tehnologia de apărare finanțați de miliardarul libertarian Peter Thiel. Pe plan militar, giganții Lockheed Martin, RTX (fostul Raytheon) și L3Harris sunt în cursă.
Cât va costa?
Donald Trump avansează cifra de 175 de miliarde de dolari. Potrivit multor experți, costul va fi mult mai mare: Congressional Budget Office estimează costul între 542 și 831 de miliarde de dolari pe o perioadă de 20 de ani. Pe orbita joasă a Pământului va fi probabil necesară înlocuirea regulată a flotei de interceptori spațiali, care în cele din urmă pierd altitudine și se dezintegrează dacă nu sunt echipați cu un sistem de propulsie.
Republicanii au inclus o tranșă inițială de 25 de miliarde de dolari pentru finanțarea apărării în proiectul masiv de lege privind apărarea care, speră Donald Trump să fie adoptat rapid.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii