Comisia Europeană (CE) a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru abuz de poziție dominantă și promovarea propriului serviciu de cumpărături în defavoarea concurenței, scrie HotNews.

Concret, compania Google a fost amendată pentru modul în care a avantajat abuziv un serviciu de comparare a prețurilor, serviciu lansat în 2004 sub numele de Froogle, redenumit Google Product Search în 2008 și apoi Google Shopping, din 2013. Serviciul a fost lansat în 2008 în Germania și de atunci au fost adăugate 12 țări. Acțiunile Google au fost nocive pentru companiile rivale care dețineau comparatoare de prețuri fiindcă Google are în toate cele 13 țări cote în jurul sau peste 90%, ceea ce îi conferă o influență extrem de mare pe piață căutărilor pe internet.

Practicile ilegale promovate de Google au dus la creșterea traficului pentru serviciul de comparare de prețuri al companiei. Exemplele sunt edificatoare: traficul a crescut de 45 de ori în regatul Unit, de 35 de ori în Germania și de 19 ori în Franța, în timp ce la concurenți scăderile au fost și de 80-90%, spune Comisia Europeană, citată de HotNews.ro.

"Google a venit cu multe servicii și produse inovative care ne-au schimbat viața. Acesta este un lucru bun. Dar strategia Google pentru serviciul său de comparare a cumpărăturilor nu a fost lansat doar pentru a atrage clienții realizând produse mai bune decât ale rivalilor. În schimb, Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piață promovând în rezultatele motorului de căutare propriul său serviciu de comparare a cumpărăturilor în defavoarea concurenților", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

"Ce a făcut Google este ilegal conform reglementărilor antitrust din UE. Compania a negat altor firme șansa de a concura conform meritelor și de a inova. Și, cel mai important, a negat consumatorilor europeni posibilitatea de a-și alege serviciile și de a beneficia deplin de inovații", a subliniat Vestager.

De asemenea, Comisia Europeană a cerut Google trebuie să întrerupă în maximn 90 de zile practicile abuzive pentru care a fost amendată, în caz contrar fiind pasibilă de penalizări zilnice de până la 5% din cifră de afaceri a grupului Alphabet. Google și-a exprimat dezacordul față de amendă și spune că va face apel.