Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, scrie, într-un editorial pentru Time, că lumea contemporană pare că este copleșită de probleme, în timp ce politicienii sunt confuzi și pierduți, iar situația actuală este mult prea periculoasă.

Mihail Gorbaciov atrage atenţia că nicio problemă nu este mai urgentă decât militarizarea politicii şi lansarea unei noi curse a înarmării atât dinspre Rusia, cât şi dinspre NATO.

"Lumea contemporană este copleșită de probleme. Politicienii par a confuzi și pierduți. Dar nicio problemă nu este mai urgentă decât militarizarea politicii și noua cursa a înarmării. Oprirea și inversarea acestei curse ruinătoare trebuie să fie prioritatea noastră. Situaţia curentă este mult prea periculoasă. Mai multe trupe, tancuri şi autovehicule blindate sunt aduse în Europa. NATO şi Rusia obişnuiau să-şi desfăşoare la distanţă forţele şi armele, dar acum sunt mai aproape ca niciodată şi nu au cum să rateze ţinta", a scris Gorbaciov în Time.

Fostul conducător sovietic afirmă că în timp ce multe state ale lumii nu pot să finanţeze nevoile sociale esenţiale ale cetăţenilor, cheltuielile militare continuă să crească de la an la an.

”Banii se găsesc uşor pentru arme sofisticate a căror puteri distructive sunt comprabile cu cele ale armelor de distrugere în masă, pentru că submarinele pot să devasteze jumătate dintr-un continent cu o singură salvă, iar sistemele de apărare antirachetă submină ideea de stabilitate strategică”.

Liderii politici şi militari adoptă o doctrină din ce în ce mai beligerantă şi periculoasă, în vreme ce comentatorii şi personalităţile din televiziune se alătură ”corului belicos", notează Gorbaciov.

"Totul arată ca și cum lumea se pregăteşte pentru război."

Mihail Gorbaciov remarcă faptul că, astăzi, ameninţarea nucleară pare să fie din nou o realitate, iar relaţiile dintre marile puteri au urmat în ultimii ani traiectoria rău şi mai rău, în timp ce avocaţii înarmării şi reprezentanţii industriei militare îşi freacă mâinile.

"Trebuie să ieşim din această situaţie. Trebuie să reluăm dialogul politic orientat spre decizii şi acţiuni comune", propune Gorbaciov.

Fostul lider sovietic spune că viziunea potrivit căreia dialogul ar trebui concentrat pe lupta antiterorism - deși este urgentă și importantă - nu este suficientă.

Scopul ar trebui să fie din nou pe prevenirea războaielor, eliminarea treptată a cursei înarmării și reducerea arsenalelor de arme. Scopul este să ajungem la un acord, care să nu includă doar armele nucleare, dat şi sistemele antirachetă şi stabilitatea strategică, spune Gorbaciov.

"În lumea modernă, războaiele trebuie incriminate, deoarece niciuna dintre problemele globale cu care ne confruntăm – sărăcia, mediul, migraţia, creşterea populaţiei sau lipsa de resurse – nu pot fi rezolvate prin război."

Mihail Gorbaciov a cerut Consiliului de Securitate ONU să adopte o rezoluţie prin care să declare că un război nuclear este inacceptabil şi trebuie evitat. Acesta susţine că iniţiativa pentru o astfel de măsură ar trebui să vină de la Donald Trump sau Vladimir Putin, preşedinţii ţărilor care deţin peste 90% din focoasele nucleare la nivel mondial și au, implicit, o anume responsabilitate.

"Astăzi, greutatea fricii şi stresul păstrării ei este simţită de milioane de oameni, iar principalele cauze sunt militarizarea, conflictele armate, cursa înarmării şi sabia lui Damocles pe care o reprezintă nuclearele. Să scapi lumea de această frică înseamnă să-i faci pe oameni mai liberi. Acesta ar trebui să devină un obiectiv comun. Multe alte probleme ar fi atunci mai ușor de rezolvat", spune Gorbaciov.

"Momentul pentru a decide şi a acţiona este acum."