Fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov lansează, într-un interviu, critici foarte dure la adresa președintelui Vladimir Putin și a premierului Dmitri Medvedev, relatează EurActiv.com.

Ultimul lider al Uniunii Sovietice susține că Putin conduce cu ajutorul unor persoane fără scrupule, ceea ce duce la creșterea fenomenului corupției. Gorbaciov spune că în Rusia ar fi mai multă opoziție, dacă alegerile ar fi libere.

Totodată, în interviul publicat luni și preluat de EurActiv.com, Gorbaciov declară că poziția dominantă a forțelor de securitate este inacceptabilă.

Gorbaciov este foarte apreciat în Occident pentru că a facilitat destrămarea pașnică a imperiului sovietic, dar este mult mai puțin popular în propria țară.

Potrivit Euractiv.com, este pentru prima dată când Mihail Gorbaciov face astfel de comentariile referitoarea la actualii lideri ai Rusiei.

La începutul interviului video, Mihail Gorbaciov spune că Putin guvernează prin intermediul prietenilor, "prieteni din timpul școlii, oameni cu care a jucat fotbal pe aceeași stradă".

"Pentru mine, acest stil al «relațiilor personale», este inacceptabil”, i-a spus el Ludmilei Telen, redactor șef al portalului Svoboda.org.

Fostul lider sovietic consideră că Putin și-a trădat poporul, prin menținerea proprietății publice, pretinse reforme și creșterea fenomenului corupției. El a adăugat că se observă, la nivel mondial, o revenire la regimurile autoritare și dictatoriale.

Întrebat dacă asta e valabil și pentru Rusia, Gorbaciov a răspuns afirmativ, precizând că instituțiile ruse ineficiente favorizează deciziile arbitrare și abuzurile. El a explicat că acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că alegerile în Rusia sunt mai puțin libere decât în vremea URSS. Mai mult, Mihail Gorbaciov a susținut că alegerile prezidențiale din 1996 ar fi fost câștigate de liderul comunist Ghenadi Ziuganov (oficial, câștigător a fost Boris Elțîn – n.r.).


El a mai spus că, dacă alegerile ar fi libere, Rusia ar fi avut o opoziție mult mai puternică, iar situația din țară ar fi fost complet diferită. De asemenea, Gorbaciov a susținut că Vladimir Putin și Dmitri Medvedev "conduc prin teroare”, citându-l pe Viktor Cherkesov, oficial rus din domeniul securității, în opinia căruia sistemul actual este unul de tip cekist (fondată de Lenin, Ceka este predecesoarea KGB - n.r.).

Mihail Gorbaciov a mărturisit că, după ce a terminat studiile, a fost invitat să se înscrie în KGB.

Întrebat dacă a acceptat, Gorbaciov a evitat un răspuns direct: "Nu e vorba de asta. Supremația structurilor de securitate, prerogativele lor excesive în deciziile privind chestiuni politice și în amestecul în viața privară sunt inacceptabile”, a declarat Gorbaciov, care consideră că Rusia are nevoie de un nou sistem electoral, care să dea oamenilor dreptul real de a decide.

Jurnalista l-a întrebat dacă asta înseamnă că la viitoarele alegeri prezidențiale câștigătorul va fi Putin și la următoarele Medvedev, fostul lider sovietic a replicat că nu a spus asta, reiterând faptul că respinge un sistem în care doi oameni decid totul.

"Mi-e rușine pentru ei. Acționează într-un mod indecent. Ca și cum nu ar exista o societate, ca și cum nu ar fi o constituție, un sistem electoral. Ei toți decid între ei. (...) Dar unde suntem noi, cei 140 de milioane (de ruși)? Nu-mi place. Dar ei se cred salvatorii patriei”, a conchis Mihail Gorbaciov.