Evacuarea taberei de refugiați și migranți de la Idomeni, la frontiera dintre Grecia și Macedonia, unde se află circa 8.400 de persoane, a început marți dimineață, în prezența unui important dispozitiv polițienesc, relatează AFP,preluată de Agerpres.

Evacuarea taberei improvizate de la Idomeni se desfășoară "lent" și "cu calm", a declarat agenției franceze de presă purtătorul de cuvânt al Serviciului de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis. "Operațiunea a început marți în jurul orei 04:00 GMT și se desfășoară într-un ritm lent și cu calm și nu este necesară recurgerea la forță", a spus același purtător de cuvânt, scrie Agerpres.

Jurnaliștii nu au avut acces la tabără marți dimineață, poliția blocându-le calea la trei kilometri de acest loc. Cel puțin 200 de polițiști, dintre care zeci în haine civile, și 20 de mașini ale poliției au fost desfășurați la Idomeni, iar un elicopter survolează zona deasupra taberei de migranți, unde numeroase familii au trăit în condiții mizere mai bine de trei luni. 

Forțele de ordine încurajează migranții, în majoritatea cu familii, să iasă din corturi și să se îmbarce în autobuze pentru a fi transferați la adăposturile învecinate.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, evacuarea — care a fost posibilă datorită creării în ultimele zile a peste 6.000 de locuri în centrele de primire din nordul Greciei — ar putea dura aproximativ "zece zile".

Suprapopularea taberei din Idomeni a început în primele zile ale lunii martie, după închiderea așa-numitei rute balcanice, folosite de refugiați pentru a ajunge în vestul Europei.