Turcia va elibera licențe de explorare și forare de gaze în estul Mediteranei, a anunțat marți ministrul turc de extern. Grecia va solicita o reuniune de urgență a UE pentru soluționarea disputei cu Ankara.

Grecia și Turcia au de ceva timp o dispută privind zonele maritime din Marea Egee - un braț al Mării Mediterane, după descoperirea în ultimii ani a unor zăcăminte substanțiale de gaze naturale în estul Mediteranei.

Autoritățile turce au suspendat luna trecută explorările de petrol și gaze în largul unei insule grecești după ce această inițiativă a dus la exacerbarea tensiunilor între cele două țări.

E vorba de o mică insulă - Kastellorizo (circa 500 de locuitori), aflată la doar trei kilometri de Turcia.  

Luni însă Turcia a trimis o navă de explorare în zona disputată, punând capăt unei scurte perioade de calm. Ankara susține că acordul maritim semnat săptămâna trecută de Grecia cu Egipt privind înființarea unei zone economice exclusive în zonă arată că nu poate avea încredere în Atena. 

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că nava de explorare Oruc Reis își va continua activitatea în apropiere de insula grecească, iar autoritățile vor emite noi licențe de explorare și de forare până la finalul lunii august, potrivit Reuters.

Ankara afirmă că zona maritimă în care au loc explorările se află pe platoul continental turc, contestând faptul că insula grecească Kastellorizo, cu o suprafață de 10 km pătrați și aflată la 580 km de Grecia continentală, poate genera un platou continental de 40.000 km pătrați.

Grecia va solicita o reuniune de urgență a Consiliului Afaceri Externe al UE, a anunțat Biroul premierului Kyriakos Mistotakis. 

Uniunea Europeană, care a impus interdicția de intrare și înghețarea activelor a doi oficiali turci din domeniul energiei, a pledat pentru dialog între cele două state vecine.

”Ultimele evoluții sunt extrem de îngrijorătoare”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe chestiuni de politică externă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat că două luni de negociere au dus la ”o înțelegere” între cele două state, dar anunțul Greciei privind acordul cu Egiptul a distrus totul. "În momentul în care a fost anunțat acordul cu Egipt, am primit ordine foarte clare de la președintele nostru: ‘Opriți negocierile’,” a declarat Kalin pentru CNN Turk.

Statele Unite și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la lucrările de explorare ale Turciei și a solicitat revenirea la masa negocierilor.