Ministrul de finanțe grec Yanis Varoufakis a estimat joi că există "100% șanse" să se ajungă la un acord între Atena și creditorii internaționali după referendumul din 5 iulie, indiferent de rezultatul acestuia, relatează agenția France Presse.

''Se va ajunge la un acord fie că rezultatul votului va fi 'da', fie că va fi 'nu'. Dacă rezultatul va fi 'da', atunci va fi un acord prost, băncile se vor deschide cu un acord prost. Dacă va fi 'nu', atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva în genul propunerilor pe care noi le-am făcut în ultimele zile '', a declarat Varoufakis pentru canalul de televiziune BBC News.

El a lansat un apel către alegătorii greci să voteze împotriva planului creditorilor internaționali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană) la referendumul de duminică, care ar putea decide viitorul Greciei în interiorul zonei euro, potrivit Agerpres.

Oficialul de la Atena a criticat politica de austeritate care a fost pusă în aplicare în Grecia în ultimii cinci ani și durata negocierilor cu creditorii internaționali. ''Avem un sistem de guvernare foarte rău în Europa. Aceasta nu este maniera corectă de a conduce o uniune monetară. Este o parodie, o comedie a erorilor de acum cinci ani'', a spus Yanis Varoufakis.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri în presa elenă, aproape jumătate din greci (46%) au intenția de a vota 'nu' la referendum, dar proporția a scăzut masiv după introducerea restricțiilor de mișcare a capitalului, de la 57% în urmă cu trei zile.

Grecia a devenit marți prima țară dezvoltată care intră în incapacitate de plată față de FMI și astfel este privată de resursele Fondului. Autoritățile de la Atena au depus totuși, in extremis, o cerere de amânare a plăților asupra căreia instituția internațională se va pronunța în următoarele săptămâni, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Decizia finală îi revine Consiliului de administrație al FMI, ce reprezintă cele 188 de țări membre ale FMI și în care SUA și statele membre ale Uniunii Europene dețin aproape 50% din voturi. Dacă cererea Atenei va fi acceptată, Grecia nu ar mai fi considerată în incapacitate de plată față de Fond și ar avea din nou acces la resursele acestuia, în condițiile în care țara încearcă să ajungă la un acord cu instituțiile europene.

Miniștrii de finanțe din statele zonei euro (Eurogrup) au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferințe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului din 5 iulie prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaționali.