Grecia face tot posibilul să slăbească și să rupă relațiile turco-americane. Influențând Congresul, lobby-ul grecesc din America încearcă să împiedice livrarea avioanelor F-16 pe care Turcia vrea să le cumpere.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Reprezentanților, chiar dacă avioanele F-16 sunt trimise Turciei, li se va interzice „survolarea insulelor și a spațiul aerian grecesc”. Acum se încearcă adoptarea aceluiași proiect de lege și în Senat.

Deși toate aceste lucruri pot părea rele, înțelegem de fapt cum „am scăpat de problema F-35”. Avioanele F-35, pe care au decis să nu ni le mai vândă după ce am cumpărat sistemul rus de apărare antiaeriană S-400, sunt conectate între ele și la un centru. Acest centru este, desigur, în America.

Cu alte cuvinte, dacă America nu aprobă, e posibil să nu putem porni aceste avioane de aici. Faptul că avionul este excesiv de scump și are multe probleme tehnologice este deja de o importanță secundară.

Și totuși acțiunile Greciei au o parte bună. În locul unor avioane al căror control nu se află în mâinile noastre, vom deține avioane produse de la A la Z în Turcia. Este clar că nu putem avea încredere în avioane și dispozitive de luptă pe care nu le producem noi. Acest adevăr a ieșit la iveală încă o dată.

Deși Turcia este o țară membră NATO, atitudinea NATO față de Turcia duce la slăbirea Alianței. Turcia, o țară care este membru NATO dar își menține și relațiile diplomatice cu Rusia, ignorând sancțiunile decise de NATO, este a doua mare forță a Alianței.

sursa: RADOR