Trei sute de polițiști au început, luni dimineața, evacuarea unei tabere cu circa 1.800 de refugiați și migranți din apropiere de localitatea Polykastro, la frontiera dintre Grecia cu Macedonia.

"Trei autobuze sunt deja gata să plece către centre de primire amenajate în regiune. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă de calm până în prezent. Obiectivul este de a goli total în cursul zilei tabăra ridicată în jurul unei stații service din Polykastro, la circa 20 km de frontieră", a confirmat o sursă a poliției locale pentru AFP.

Refugiații și migranții din tabără sunt, mai ales, cetățeni sirieni de origine kurdă, inclusiv numeroase familii, care s-au retras în acel loc la sfârșitul lunii mai, în timpul desființării taberei de migranți de la Idomeni, situată mai la nord, pe linia de frontieră cu Macedonia, scrie Agerpres.

După închiderea în martie a frontierelor europene, blocând ruta migrației prin Balcani către Europa de Nord, aproximativ 12.000 de persoane se strânseseră la Idomeni, locuind în condiții mizerabile, în speranța de a-și continua drumul.

Evacuarea, departe de ochii presei

Ca și la evacuarea taberei de la Idomeni, care a avut loc fără violențe, doar canalul public de televiziune Ert și agenția de presă națională ANA au fost autorizate să transmită despre evacuarea persoanelor de la Polykastro. Celelalte mijloace media erau blocate la o distanță de circa cinci kilometri de tabără, potrivit AFP și Agerpres.